GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Omskakande skräck som når ner på djupet

Publicerad 23 oktober 2021

Midnight Mass (Miniserie, Netflix)

Foto: EIKE SCHROTER/NETFLIX

Regissören och manusförfattaren Mike Flanagan verkar inte kunna göra annat än excellera, särskilt i skräckgenren. Med “The Haunting of Hill House” (2018) och “The Haunting of Bly Manor” (2020) har han bevisat att han kan leverera seriehit efter seriehit och med “Doctor Sleep” (2019) lyckades han med konststycket att göra en respektabel uppföljare till Stanley Kubricks mästerverk “The Shining” (1980).

“Midnight Mass” (2021) är hans senaste pärla till miniserie och den här gången har han ingen succéförlaga att adaptera, men likväl är den fenomenal. Storyn kretsar kring ett sömnigt fiskarsamhälle där diverse oförklarliga mirakel börjar ske när en ny pastor (Hamish Linklater) anländer. Några mystiska försvinnanden senare börjar det dock uppstå frågetecken kring om pastorn verkligen är den välsignelse han utger sig för att vara, eller om han snarare är en förbannelse. För att vara en skräckserie så lutar den likt Flanagans tidigare verk tydligt mot drama och är mycket emotionellt drabbande, vilket gör att allt det otäcka når ner på djupet. Slitna konventioner vänds och vrids på och de chockerande vändningarna är många. En otroligt välskriven och välspelad utforskning av radikalism och blind tro som väcker frågor, skrämmer och berör.

Viktor Jerner
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.