Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Otrolig balans mellan komedi och tragedi i Vinterbergs nya fullträff

En runda till (Film, ute nu på bio)

”Den alltid lika imponerande Mikkelsen gör sin karriärs hittills finaste prestation.”
”Den alltid lika imponerande Mikkelsen gör sin karriärs hittills finaste prestation.”
Foto: Nordisk film

Mellan större engelskspråkiga titlar som “Far from the Madding Crowd” (2015) och “Kursk” (2018) tenderar den briljanta regissören Thomas Vinterberg att återvända hem till Danmark för att självsäkert snickra ihop någon form av intimt karaktärsdrama till varma hyllningar.

År 2012 fick vi mästerliga “Jakten”, en film om en felaktigt pedofilanklagad lärare (Mads Mikkelsen) som förkastas av samhället, och år 2016 filmatiserade han sin egen bohemiska uppväxt på 70-talet i “Kollektivet”. Med 2021 års “En runda till” har han fått hela världens ögon på sig och två högst välförtjänta Oscarsnomineringar, en för bästa internationella långfilm och en för bästa regissör.

I vad Vinterberg själv har kallat den “danskaste” filmen han någonsin har gjort är det alkoholens sociala effekter som utforskas. Vi möter den melankoliska gymnasieläraren Martin (Mads Mikkelsen) som likt sina kollegor Tommy (Thomas Bo Larsen), Peter (Lars Ranthe) och Nikolaj (Magnus Millang) plötsligt landar mitt i en medelålderskris. Martins äktenskap med den mer äventyrliga Annika (Maria Bonnevie) tuffar runt på halvfart och relationen till de vilt festande eleverna med hela livet framför sig blir allt svagare. När de fyra lärarna snubblar över en vetenskaplig artikel med teorin om att varje människa föds med en halv promilles alkoholbrist bestämmer de sig för att verkligen sätta det på prov i deras egna liv, både på arbetet och hemma. Med hjälp av alkomätare och gömda pluntor ser de till att hålla en konstant nivå av bekväm berusning, men det är bara början.

Den ovanligt nyanserade porträtteringen av vad alkohol gör med en människa, både det positiva och det negativa, gör “En runda till” till en av det gångna årets allra bästa filmer. Vissa av karaktärerna i filmen får (åtminstone till en början) precis de sociala och relationsmässiga effekter som de hoppades på, medan andra gör en resa åt ett långt mycket mörkare håll. Komedi går hand i hand med tragedi och både Vinterberg och den felfria samlingen skådespelare bemästrar båda delar. Den alltid lika imponerande Mikkelsen gör sin karriärs hittills finaste prestation och fullkomligt regerar i scener med allt från förkrossande livskval till euforisk dans. Bara det sistnämnda gör att filmen snuddar mot full pott.

Läs mer