GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Pampigt och påkostat när ”Sagan om ringen” återvänder

Publicerad 18 september 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

The Lord of the Rings: The Rings of Power (Serie, Amazon Prime Video, nytt avsnitt varje fredag)

Foto: Amazon Prime Video

Med tanke på de hisnande resurser som krävs för att realisera J.R.R. Tolkiens mytomspunna och vidsträckta Midgård är det inte särskilt oväntat att en serie som utspelar sig i den världen visade sig bli tidernas överlägset dyraste. Lyckligtvis tycks både inbitna Tolkien-fans och mer ledigt intresserade fantasynoviser, dit jag räknar mig själv, känna att “The Rings of Power”-pengarna har spenderats väl.

Tusentals år innan händelserna i Peter Jacksons båda filmtrilogier har de blodtörstiga orcherna något ondsint i görningen (som alltid) och leds av en mystisk figur i skuggorna. Kanske är det ingen mindre än Sauron, mörkrets härskare? Rykten om deras framfart når olika hörn av Midgård och unga alven Galadriel (här spelad av Morfydd Clark som lever upp till Cate Blanchetts tidigare tolkning av rollen) är fast besluten om att stoppa dem innan det är för sent. Karaktärer som hobbiten Nori (Markella Kavenagh), alvsoldaten Arondir (Ismael Cruz Córdova) och dvärgprinsen Durin IV (Owain Arthur) dras också med i hennes kamp.

Nu när “Game of Thrones” (i form av årets vassa “House of the Dragon”) är tillbaka i etern är det skönt att parallellt ha dess mer lättsamma och optimistiska motpol att dyka ner i, vecka efter vecka. Avsnitt efter avsnitt slås man av den majestätiska skalan på produktionen och varje krona (av de sju miljarder som Amazon självsäkert har spenderat på serien) syns i bild. Miljöerna är som väntat slående vackra, actionscenerna kan utmana vilken storfilm som helst och berättelsen är så fängslande att jag vill kasta mig över nästa avsnitt så fort eftertexterna rullar. Morfydd Clark, som nyligen imponerade även i “Saint Maud” (2019), är dessutom lysande i huvudrollen och leder vägen för en rakt igenom stark uppsättning skådespelare. Må den hålla hela vägen till finalen.

Viktor Jerner