Annons

PT-Robin: ”Burpees och situps är farliga”

Publicerad 8 oktober 2023
PT-Robin.
PT-Robin.

”Dina knän bör inte passera tårna när du utför knäböj och utfall”, ”Undvik att böja ryggen när du plockar upp saker från golvet”, ”Du bör undvika ytterlägen”, ”Det är riskabelt att hoppa”.

Alla som tränar har hört liknande mantran upprepade under sin träningskarriär. Tror du att vissa övningar är farliga? Läs vidare för att höra mina erfarenheter av ”farliga” övningar!

Annons

Ja, vissa övningar har en högre skaderisk än andra. Om du utsätter en vävnad för tillräckligt mycket stress kan den skadas. Men jag tror ändå inte att vi bör undvika vissa rörelser, och kroppen är inte gjord av glas. Kroppen är extremt bra på att anpassa sig. Om du tränar på rätt sätt kan både muskler, leder, ligament, bindväv, brosk och till och med slemsäckar bli starkare och mer tåliga. De flesta strukturer i kroppen är anpassningsbara, och det är verkligen fascinerande att se hur fantastisk vår kropp är. Genom träning kan du öka din vävnads kapacitet och få en mycket tålig kropp.

Det sägs ofta att det inte finns dåliga övningar, bara dåliga utövare. Det finns mycket sanning i det, men jag skulle vilja påstå att det inte finns dåliga övningar, bara dåligt förberedda individer!

Nyckeln är att bli stark i alla riktningar och träna i alla möjliga rörelseplan. Du bör förbereda din kropp för olika utmaningar. Om jag träffar en idrottare som ständigt skadar sin fotled, ser jag till att stärka upp fotleden på olika sätt. Nästa gång spelaren vrider foten eller halkar vet jag att foten är mer benägen att klara den stressen.

Du kan träna upp din nacke, axlar, fötter, höfter, rygg och alla andra delar av din kropp för att klara rimliga utmaningar. Du kan bygga upp så hög kapacitet att skaderisken blir minimal.

För mig är det inga problem att göra burpees och situps, utfall och knäböj i olika vinklar, lyfta relativt tunga saker från golvet med böjd rygg, belasta varierade positioner och hoppa på olika sätt, förutsatt att du har tagit dig tid att vänja din kropp vid dessa positioner. Självklart finns det alltid en risk för skador, men det finns väldigt mycket vi kan göra för att minska risken!

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook

och Instagram som “PT-Robin” och ”Träningsklubben”.

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE

Robin Strelitz
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons