Annons

PT-Robin: ”Finisher”

Vad gör du under den sista stunden av ditt träningspass? Jag tycker om att avsluta mina pass med något som är riktigt tufft. Gärna en övningsserie som får musklerna att skrika efter nåd och som får hjärtat att trumma krigsmelodier.
Jag romantiserar kanske stunden en smula, men det är så underbart med en riktigt utmanande ”finisher”.
Publicerad 14 oktober 2023
Montage.
Montage.Foto: Mostphotos, Linus Gunnarsson

En finisher är en övning eller en serie övningar du gör allra sist på träningspasset. Övningarna kan ge en svag muskelgrupp lite extra kärlek, pumpa ut dina favoritmuskler eller utmana hjärtat med gammal hederlig högintensiv pulsträning. Det finns en psykologisk vinst i att avsluta sina träningspass med något som är riktigt jobbigt och grisigt!

Du kan vara rätt kreativ när du bestämmer dina finishers. Först bestämmer du vilken muskelgrupp du vill utmana (exempelvis rumpa, armar, mage, vader, axlar eller hjärtat), välj det du verkligen behöver! Välj en till tre övningar som inte är särskilt tekniska och som tillåter dig att kriga på utan dålig teknik och skaderisk, sedan kör du övningarna som en cirkel med så lite vila som möjligt. Det finns inga rätt och fel med finishers. Är du bekväm med att springa kan du avsluta träningspasset med hårda intervaller, har du ingen löpvana kanske roddmaskinen fungerar bättre.

Annons

Varför inte avsluta några träningspass i veckan med en ”finisher” för din svagaste muskelgrupp?

När du gör finishers är det smart att välja redskap som till exempel gummiband, släde, kablar eller maskiner. Du vill använda enklare redskap som inte ställer för mycket tekniska krav. Målet är att köra många repetitioner och att möjliggöra fokus på ”pump” och muskelkontakt. Det betyder att du ska stressa muskeln så mycket som möjligt och verkligen fokusera på att bli trött.

Nedanför finner du tre av mina många favoriter. Utmana dig och dina träningskompisar på nästa pass!

”2-minute challenge”

Välj en övning eller maskin och gör så många repetitioner du kan på två minuter! Du får vila hur lite eller mycket du vill, men det viktiga är att du håller räkningen. Den här är rolig att göra regelbundet för att se om utveckling har skett. Träningsmaskiner funkar bäst till den här utmaningen, speciellt benpress.

”You Go I Go”

Du och din kompis väljer en övning och kör på samma vikt. Du gör så många repetitioner du orkar, och när du inte orkar mer tar din kompis över. Övningen är färdig när någon ger upp eller inte får upp vikten längre!

Alternativt kan du avsluta med intervaller på valfri konditionsmaskin. Det är en gammal myt att konditionsträning påverkar styrketräning negativt, att få upp pulsen rejält är nästan alltid positivt för din hälsa och utveckling. Spring några intervaller, använd roddmaskin och cyklar eller varför inte hopprep?

Vi ses som vanligt på Träningsklubben i Kalmar men också på Facebook och Instagram som “PT-Robin” och ”Träningsklubben”.

ROBIN STRELITZ ROBIN@TRANINGSKLUBBENKALMAR.SE

Robin Strelitz
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons