Filmtipset

Retrospektiv Spielberg i euforisk högform

Publicerad 26 februari 2023
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

The Fabelmans (Film, bio)

The Fabelmans.
The Fabelmans.Foto: Nordisk film

Trots att Steven Spielberg, regissörernas regissör, börjar närma sig 80 år har han på sistone uppvisat en nivå som utan tvekan kan mäta sig med vilken annan del av hans makalösa karriär som helst. Han showade loss ordentligt med storproduktionen “West Side Story” för två år sedan och har nu, med självbiografiska “The Fabelmans”, skapat något ytterst intimt och personligt.

Med visst svängrum för dramatiseringar blickar han här tillbaka och berättar historien om sin barndom, sina föräldrar (briljant porträtterade av Paul Dano och Michelle Williams) och sin brinnande passion för filmkonsten. Eftersom föräldrarnas skilsmässa var en formativ upplevelse för Spielberg finns det en stor skopa svärta i berättelsens kärna, men främst är det en varm, mysig och livsbejakande film med oändligt mycket hjärta och träffsäker humor. Den som likt undertecknad hyser stor kärlek för rörlig bild kan förvänta sig att bli helt förtrollad och bara sitta och gapa i biosalongen.

Kort sagt är “The Fabelmans” Spielbergs bästa film sedan 2005 års mästerliga “Munich” och högst välförtjänt av sina sju Oscarsnomineringar (bland annat för bästa film och regi). Den är olik allt annat han har gjort tidigare men samtidigt Spielberg rakt igenom. Vackert!

Viktor Jerner