unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Filmtipset

Ryslig religiös fanatism i otrolig debut

Foto: Lucky Dogs

Maud (Film, ute nu på bio)

För en skeptisk ateist som undertecknad så är det få saker som är lika skrämmande som religiös fanatism. Det är kärnan i Rose Glass rysliga debutfilm “Saint Maud” (2020) där vi följer den nyfrälsta katoliken Maud (Morfydd Clark) som börjar tappa greppet om verkligheten.

Hon jobbar inom den engelska hemsjukvården och tar hand om den döende före detta dansaren Amanda (Jennifer Ehle). Till en början kommer de bra överens, men saker och ting går överstyr när Maud blir kompulsivt besatt av att “rädda” Amandas själ innan hon går bort. Glass bemästrar tonen i filmen, både visuellt (vrålsnygg film!) och narrativt, och bygger upp en ruskigt obehaglig stämning kring Maud och hennes splittrade verklighetsuppfattning. Hennes övertygelse om sitt “uppdrag” ger verkligen kalla kårar och Clark är perfekt rollsatt.

Läs mer