Annons
Filmtipset

Superhjältegenrens mästare gör det igen

Publicerad 12 februari 2022
Detta är en recension i Kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Peacemaker (Serie, HBO Max)

Foto: HBO Max

Kan regissören och manusförfattaren James Gunn skjuta snett? Svaret tycks vara nej, åtminstone hittills. I luckan mellan den välbehövligt revitaliserande DC Comics-pärlan “The Suicide Squad” (2021) och nästa del i Marvels fortsatt oöverträffade “Guardians of the Galaxy”-saga (“Vol 3” som kommer 2023) har han lyckats skapa en åtta avsnitt lång spinoff-serie som träffsäkert nog håller likvärdig kvalitet.

“Peacemaker” (2022) tar vid där “The Suicide Squad” slutade och följer med Chris Smith/Peacemaker (John Cena, bättre än någonsin i den här rollen) på ett nytt livsfarligt uppdrag. “Jag värnar fred med hela mitt hjärta och jag bryr mig inte om hur många män, kvinnor och barn jag behöver döda för att uppnå den” deklarerade den gigantiska mördarmaskinen (med en älskvärt parodisk dräkt) när vi träffade honom förra gången, men efter de traumatiserande händelserna i filmen börjar han mjukna upp lite. En minst sagt problematisk figur får här fler lager och mer djup, samtidigt som Gunn aldrig tappar greppet om det faktum att han är en halvidiotisk smygfascist med ivrigt avtryckarfinger.

I sedvanlig Gunn-anda blandas lekfullt ultravåld med mer eller mindre pubertal humor och trots att det på pappret kan låta olidligt så får han det att fungera med imponerande samklang. Varje avsnitt svänger vilt mellan bisarra löjligheter och blodigt allvar och ibland känner man hur tonen pressas till sin yttersta gräns, dock utan att passera den. Allt från det hysteriskt roliga inledande dansnumret (det går bara inte att trycka “skippa intro”, så pass bra är det) till Freddie Stromas scenstjälande prestation i rollen som den mysiga sociopaten Vigilante gör “Peacemaker” till ett absolut måste för alla som gillar superhjältar.

Viktor Jerner
Annons
Annons
Annons
Annons