Världens starkaste björn snart i Kalmar: ”Föreställning med extra allt”

Ett fartfyllt äventyr på Söderhavet tillsammans med världens starkaste björn och hans vänner kommer snart till Kalmar – nämligen Bamse och Sjörövarskatten.
Publicerad 15 mars 2023
Bamse och Sjörövarskatten.
Bamse och Sjörövarskatten.Foto: Mari Dahlen

Bamse och Lille Skutt beger sig till Söderhavet, efter att ha hittat en bortglömd gammal skattkarta på Farmors vind. De upptäcker snabbt att de inte är ensamma, för på samma ö befinner sig Kapten Buster och hans matros Stollen.

– Det är en föreställning med extra allt. Det är action, roliga ljudeffekter, sång och dans, men framförallt spänning och interaktivitet för barnen, säger producent och manusförfattaren Kenny Mattsson till KalmarPosten.

Kenny Mattsson, producent och manusförfattare.
Kenny Mattsson, producent och manusförfattare.Foto: Karin Törnblom

Interaktiviteten består i att publiken får vara med hjälpa Bamse och Lille Skutt att lösa problem som dyker upp längs vägen fram till skatten.

– Det handlar om att samarbeta. Så länge man samarbetar i livet blir allting lättare. Det avslutas såklart med att barnen är med och hittar skatten och får ta del av den i form av en liten guldpeng, så att man känner att man har varit delaktig.

Detta är första gången i teatersammanhang karaktärerna Kapten Buster och hans matros Stollen är med på scen. Det kommer att märkas genom dunder och brak.

– Vi har byggt en pampig entré för Buster och det blir lite fyrverkerier.

Föreställningen Bamse och Sjörövarskatten åker runt till hela 83 platser i Sverige under turnén och man har än så länge fått ett rungande gensvar.

Bamse och Lille Skutt.
Bamse och Lille Skutt.Foto: Mari Dahlén

– Vi har kört nu i några städer och responsen är så härlig. Man blir så lycklig som producent när man ser att idén man hade från början fungerar. Jag skulle säga att den passar från de minsta barnen till lite större barn eftersom det är lite action. Det är lite spännande emellanåt.

– Det är väldigt kul att komma ut till barnen där de bor så att man inte tvingar dem till att resa långt eller besöka Kolmården. Det är inte alla som har den möjligheten.

Kapten Buster och Bamse.
Kapten Buster och Bamse.Foto: Mari Dahlén

Varför är Bamse och hans vänner så folkkära tror du?

– Bamse har alltid tagit upp svåra, och framförallt viktiga saker, som gör att man som förälder tycker om honom. Det är lätt att applicera på barnen och det är en karaktär som man känner sig trygg med.

– Det är så fantastiskt, nu har vi verkligen mor- och farföräldrar som vuxit upp med Bamse som hade tidningen och såg filmerna. Nu sitter de där med sina barnbarn och tittar på föreställningen.

Den 26 mars kommer föreställningen Bamse och Sjörövarskatten till Kalmarsalen.

Röster i föreställningen:

Bamse - Linus Wahlgren

Lille Skutt - Morgan Alling

Kapten Buster - Marko 'Markoolio' Lehtosalo

Berättarröst - Tomas Bolme

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.