GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmtipset

Winslet regerar i kriminaldrama av absolut högsta klass

Publicerad 12 juni 2021

Mare of Easttown (Serie, HBO Nordic)

Foto: HBO Nordic

Aptiten för kriminaldraman med en avdankad men skicklig utredare i spetsen tycks aldrig mättas. Varje år kommer det otaliga filmer och serier som följer den mallen, där en polis, privatdetektiv eller liknande får ett svårknäckt fall som tar över hela personens liv och drar ner denne i ett mörkt hål. Mycket av det som släpps i den stilen är mediokert på sin höjd och repeterar samma gamla inkörda spår om och om igen på oinspirerat sätt. “Mare of Easttown”, en serie skapad av Brad Ingelsby och regisserad av Craig Zobel, kunde ha blivit en av dem men görs istället med sån makalös finess att den överträffar det mesta i genren.

Nyckel till att serien är så fenomenal är främst att huvudkaraktären Marianne “Mare” Sheehan spelas av mästerliga Kate Winslet, som gör sin karriärs hittills bästa prestation (med tanke på hennes insats i exempelvis “Revolutionary Road” från 2008 säger det påståendet en hel del). Mare plågas i serien av ett fall med en försvunnen ung kvinna som hon inte har lyckats lösa, och när en annan kvinna i samma ålder hittas död och en koppling dras sätts hon i skruvstädet. Det är inte bara fallet som väger tungt på hennes axlar heller, utan hon bär även med sig en hemsk familjetragedi som hon ännu inte har bearbetat ordentligt. Winslet förkroppsligar verkligen det mörker och den sorg som Mare rör sig i och hon är så engagerande och briljant att det inte går att släppa henne med blicken för en sekund.

Serien lyckas även med konststycket att teckna ett gripande porträtt av en specifik plats och dess befolkning. Mare känner alla i lilla Easttown och under seriens sju fantastiska avsnitt får vi lära känna en betydande del av dem. Alla livsöden känns nästan dokumentärt autentiska och karaktärerna är minnesvärt unika och fängslande. Vibbarna för ibland tankarna till exempelvis “Fargo” (1996) eller “Twin Peaks” (1990), trots att tonen skiljer sig från båda. Dessutom är Zobels hantverk klanderfritt och det centrala mysteriet lika spännande som oförutsägbart, så det är kort sagt en fullträff vi har att göra med här.

Viktor Jerner
Detta är en recension i kalmarposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.