GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

18-åriga Emilia från Nybro släpper bok: ”Det är drömyrket”

18-åriga Emilia Söderstrand Nyström från Nybro har skrivit på sin bok ”I grottan under staden” i två och ett halvt år. När chansen att släppa boken, som är en fantasy-thriller för barn, dök upp var hon inte sen på att nappa.
Publicerad 21 januari 2022
Emilia Söderstrand Nyström har skrivit bok som hon släpper genom sitt UF-företag.
Emilia Söderstrand Nyström har skrivit bok som hon släpper genom sitt UF-företag.Foto: Privat

Emilia går nämligen på Kalmar Fria Läroverk i Kalmar där de under sitt tredje gymnasieår har möjlighet att starta ett UF-företag.

– Ett ungdomsföretag, eller UF-företag, är som ett riktigt företag, men man får hjälp av lärare. Man lär sig allt ifrån marknadsföring till att producera varor och ta hand om betalning. När vi fick möjlighet att göra det här i trean så tänkte jag på boken som jag har skrivit, och att jag väldigt gärna ville ge ut den. Så genom mitt UF-företag ger jag nu ut min egna bok. Det går jättebra!

Emilia började skriva boken när hon var 16 år, och blev klar med den i november 2021.

– Just nu jobbar jag med att göra färdigt framsidan och insidan av boken, samt att jag samlar in pengar genom en kickstarter för att trycka den. Det har sina svårigheter men det är väldigt roligt och utmanande att göra det.

Berätta lite om boken!

– Det är en barnbok - en kapitelbok för barn i åldern runt 12 år. Huvudpersonen heter Agatha Grey. Hon är en vampyr och bor i en grotta under en liten stad. Ända sedan hon var liten har hennes mamma varit försvunnen och hon har aldrig fått reda på varför. En dag får hon av sin pappa reda på att hon har en halvbror på pappans sida, och hon tror genast att halvbrodern har något med mammans försvinnande att göra. Hon blir ganska frustrerad. Agatha hittar en vampyrjägare som bor i staden och tillsammans gör de upp planer för att hitta brodern, säger Emilia Söderstrand Nyström och tillägger,

– Själva temat i boken är hemligheter och framförallt förhastade slutsatser, som gör att man handlar före man tänker.

Kul story! Hur får man tag på en bok?

– Det enklaste är att gå in på YoungStoriesUF på Instagram, för där lägger jag upp information om hur man förbeställer boken.

Är det någon som har fått möjligheten att läsa den än?

– Jag har haft min mamma och min lillebror Simon som har hjälpt mig jättemycket. De har läst igenom allting och fått säga vad de tycker - om något saknas eller om något är otydligt. De har varit till jättestor hjälp, för ibland när man sitter och skriver blir man lite blind för vad man själv gör.

Kan du tänka dig att skriva fler böcker framöver?

– Om jag ska vara helt ärlig: Böcker är verkligen det jag vill hålla på med och jag har redan flera nya idéer på vad jag ska skriva efter den här boken. Att jobba som författare på heltid skulle vara helt fantastiskt. Det är drömyrket.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.