Afrikanskt kattdjur hittades i bostad i Nybro – avlivades

Det ovanliga afrikanska kattdjuret serval, som annars finns på savannen söder om Sahara, hittades hemma hos en man i Nybro.
Publicerad 1 september 2020
Foto: Mostphotos

Det var förra året som den ovanliga upptäckten gjordes, rapporterar flera medier. Mannen ska ha köpt servalen genom svarta marknaden på en okänd plats i Sverige och sedan haft det som sällskap och hobby i sin bostad.

Djuret transporterades till Kolmården, men avlivades då det “inte fanns någon lämplig placering”, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Upptäckten ledde till dagsböter för mannen som fick ett strafföreläggande om artskyddsbrott och djurskyddsbrott på 40 dagsböter, på totalt 2 000 kronor. Mannen ska ha köpt djuret för 15 000 kronor.

Servalen, som är skyddad, kan bli upp till 1,6 meter lång och väga upp till 18 kilo. Kattdjuret har varit utsatt för jakt från människan, och på grund av det existerar den inte längre i tätbefolkade områden i Afrika.

Foto: Mostphotos
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.