Annons

Alice från Nybro vann plats i juniorlandslaget efter SM för unga bagare

Efter onsdagens svenska mästerskap för unga bagare i Göteborg hamnade Alice Olsson, 19 år, på en tredjeplats. Detta betyder att hon får en plats i juniorbagarlandslaget.
Nybro • Publicerad 18 mars 2022
Foto: Natalie Greppi

Grattis! Hur känns det?

– Det känns lite tomt nu när allt är över, men jag är jätteglad. Jag känner mig superstolt och supernöjd. Men jag var nöjd redan innan prisutdelningen, jag kände att det skulle gå bra.

Annons

Var det nervöst innan tävlingen?

– Dagen innan hade vi uppvärmningsdag och då var det lite mer stressigt eftersom jag inte kände lokalen så bra. Men när vi började flöt allt på jättebra. Jag var mest orolig för tiden, men jag hann jättebra och var klar åtta minuter innan.

De tävlande hade fem timmar på sig att baka goda och fantasifulla bakverk inom flera kategorier. Allt bakas från grunden och bedöms efter hantverksskicklighet, teknik, kreativitet, smakprecision och nytänkande.

Fakta

Namn: Alice Olsson

Ålder: 19 år

Bor: Kristianstad

Kommer från: Nybro

Gör: Studerar till bagare och konditor vid yrkeshögskolan i Kristianstad

Aktuell som: Tredjeplats i SM Unga Bagare och medlem i juniorbagarlandslaget

Hur var motståndet?

– Det var väldigt jämnt och det var svårt att säga innan vilka som skulle hamna i toppen. Alla var jätteduktiga och hann inom tiden och ingen gjorde något stort misstag, så det var kul.

Alice Olsson (trea), Andrea Wiberg (etta), Max Collin (tvåa) och Elin Lundahl (fyra).
Alice Olsson (trea), Andrea Wiberg (etta), Max Collin (tvåa) och Elin Lundahl (fyra).Foto: Natalie Greppi

I tävlingen deltog sju unga bagare från hela landet. Från Kalmar län tävlade förutom Alice även Emmie Jonsson från Lindsdal i Kalmar, som slutade på en femte plats. Vann gjorde Andrea Wiberg från Göteborg. De som hamnade på topp fyra i tävlingen kammade hem en plats i Sveriges juniorbagarlandslag, så för Alice blev det ändå en stor vinst att komma trea.

– Det var väl det största målet att komma med där och det ska bli jättekul att se var det här året leder. Det ska bli kul att bara träffas och träna tillsammans men det är också en enorm möjlighet att få öva och bli bättre. Vi får se om det dyker upp någon tävling som passar oss, i vanliga fall brukar det bli internationella tävlingar som EM eller VM.

Deltagarna tävlade även om att göra det bästa bakverket inom fem olika kategorier. Dessa var bästa skådebröd, matbröd, kuvertbröd, vetedeg/bulle och kavlade deg/wienerbröd.

Deltagarna skulle baka 12 matbröd, 45 kuvertbröd, 45 bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) och ett skådebröd. Allt på fem timmar.
Deltagarna skulle baka 12 matbröd, 45 kuvertbröd, 45 bullar, kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) och ett skådebröd. Allt på fem timmar.Foto: Privat

Du kom på första plats i kategorin ”bästa skådebröd”. Vad är ett skådebröd?

– Kriterierna är att allt man bygger upp ska vara ätbart. Degen består av mjöl och sockerlag så det blir som en lera nästan. Mitt skådebröd var havsinspirerat och hade två vågor, sjögräs, snäckor och havsdjur. Mitt tema var exotiskt, så det andra jag bakade hade också exotiska smaker och former. Till exempel var matbröden formade som exotiska havsdjur och hade smak av apelsin.

Annons

De andra i tävlingen hade sina egna teman. Alice berättar att en hade AIK-tema och en annan hade Astrid Lindgren-tema på sina bakverk.

– Min styrka i tävlingen var nog att jag hade ett så genomtänkt tema. Jag är bra på detaljer och former och att komma på idéer, tror jag. Nu vet jag inte hur mycket skådebröd som kommer komma upp på tävlingar i framtiden men det är en stor merit att ha vunnit det.

Vad är planen framåt nu?

– Nu går jag snart tillbaka till skolan med förhoppning om att ta gesällbrev. Till sommaren flyttar jag hem till Nybro då jag har en anställning på Ölandschoklad där jag kommer jobba med deras nya satsning med uppstart av bageri och konditori. Det ska verkligen bli jätteroligt!

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons