Azad finalist till entreprenörspris: ”Resan har varit tuff”

När Azad Ali var 17 år kom han ensam till Sverige. Idag driver han ett företag i Nybro som blomstrar och framtidstron är stor.
Publicerad 17 februari 2022
Azad Ali har stora planer för sitt företag, och han hoppas kunna stanna kvar i Nybro.
Azad Ali har stora planer för sitt företag, och han hoppas kunna stanna kvar i Nybro.Foto: Karl Nilsson

Företagets första stapplande steg togs 2018 när Azad Ali, 25 år, studerade till finsnickare på Åkrahällskolan i Nybro. Han startade ett UF-företag där han sålde lysande trälampor som han designat själv. Han fick snabbt stor uppmärksamhet och kom på andra plats i kategorierna Årets Hantverkare och Årets Monter vid SM i Ung företagsamhet.

När Azad tog studenten valde han att fortsätta med företaget som enskild firma. All tillverkning skedde hemma där han sågade sina lampbitar i köket och betsade träet på toaletten. Detta gjorde han vid sidan av sina andra tillfälliga jobb. Till sist landade han där han började – som lärare på samma utbildning han själv gått.

Azads UF-företag gick under namnet Trälampor UF. Precis som namnet avslöjar tillverkade och sålde han lysande trälampor.
Azads UF-företag gick under namnet Trälampor UF. Precis som namnet avslöjar tillverkade och sålde han lysande trälampor.Foto: Karl Nilsson

– Där stannade jag i tre år. På kvällar och helger körde jag på med mitt företag. År 2020 sa jag att nu får det räcka, nu vill jag verkligen satsa med hela mitt hjärta på företaget, säger Azad.

Entreprenörskapet hos Azad yttrade sig tidigt i livet, vilket var en faktor till att han kunde ta sig från Kurdistan och till slut hamna i Sverige.

– Jag förlorade båda mina föräldrar som nioåring. Det fanns inga möjligheter för mig. Jag började jobba som bilmekaniker när jag var nio år och började efter det jobba inom bygg. Jag tänkte att om jag kunde spara ihop pengar skulle jag flytta till en bättre plats att leva.

Men det skulle inte bli en enkel resa. Azad flydde till Turkiet, men hamnade i fängelse på grund av att han kom till landet utan giltigt pass. Samma scenario utspelade sig när han tog sig till Grekland och Italien. Då bestämde sig Azad för att prova lyckan i Skandinavien och Sverige. Till slut landade han i Nybro, 17 år gammal, vilket blev grogrunden för ett nu blomstrande företag med stor potential.

– Resan har varit tuff, konstaterar Azad.

Under tiden som Azad byggde upp sitt företag föreläste han vid sidan av om hur det var att komma som ensamkommande till Sverige, det sattes dock på paus när pandemin slog till. Men Azad fick inte mindre att göra, snarare tvärtom.

– Många företag lade ner sin verksamhet. Det var ett bolag i Nybro som skulle lägga ner sin maskinpark. Då lånade jag pengar av banken, startade ett aktiebolag och köpte in hela deras maskinpark. Jag anställde två personer och var ute och jagade jobb. Först trodde inte kunderna på oss, men när vi visade upp prototyper och priser fick vi chansen på några jobb. Idag gör vi mängder av stora saker till stora bolag.

Foto: Karl Nilsson

Var det ett tufft beslut att våga satsa?

– Det var inte det enklaste beslutet. Jag lånade massa pengar och jag funderade på om jag verkligen vågade med tanke på att det var många företag som gick i konkurs eller lades ner. Men vågar man inte kommer man inte någonstans.

Företaget AXD Sweden växte och tillverkar bland annat möbler, inredning, golv, golvtillbehör och montrar till mässor. Idag har Azad sex anställda, en lokal på 3000 kvadratmeter och en maskinpark värd ca 8 miljoner kronor. Men det är bara början om Azads framtidsmål slår in.

– Vi håller på med ett jätteprojekt som kan leda till att vi anställer 15 nya personer. Det är en jättestor investering som jag håller på att räkna på. Samtidigt är det många företag i Sverige som vill flytta sin tillverkning till Sverige för att de har problem med leveranser. Dessutom kommer vi att lansera en webshop och hemsida. Tidigare har vi mest sålt våra egna produkter via underleverantörer. Det är mycket som händer. Tanken är att vi år 2025 ska vara 50 anställda och omsätta 80 miljoner kronor.

Foto: Karl Nilsson

Kommer ni att behöva flytta från Nybro då?

– Lokalutrymmet är ett problem, trots att vi har 3000 kvadratmeter. Om vi kommer dit vi planerar har jag som plan att bygga en egen lokal. Tanken är att stanna i Nybro, det är här företaget kom igång, det var här jag fick möjligheterna och jag vill ge tillbaka allt det jag har fått. Då vill jag helst att det ska vara här i Nybro och kunna bidra till välfärden.

Företagets raketfart och potential har nu även uppmärksammats av ICAs Entreprenörspris. Bland över 200 bidrag har företaget valts ut som en av fem finalister i kategorin ”Årets lokala hjälte junior” och har chans att vinna en prissumma på 100 000 kronor.

– Jag fick reda på det cirka för två veckor sedan. Jag är lite chockad, det är väldigt roligt att jag blir nominerad. Priset på 100 000 kronor skulle betyda väldigt mycket eftersom vi lanserar både en hemsida och webbshop som har kostnader. Vi behöver även utöka vår maskinpark. Även om jag inte vinner så är uppmärksamheten jättebra.

Vinnarna utses genom en allmän omröstning på ICAs hemsida samt av ICAs Entreprenörspris jury. Röstningen pågår mellan den 15 februari - 17 mars.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.