Azad från Nybro vann stort entreprenörspris: ”Otroligt roligt”

200 personer från hela Sverige var nominerade. Nu står det klart att vinnaren av ICAs Entreprenörspris är Azad Ali, 25 år, från Nybro.
– Det är otroligt roligt att få ett sådant pris. Det känns superbra, säger Azad Ali.
Publicerad 7 juni 2022
Azad Ali var en lycklig vinnare av ICAs entreprenörspris.
Azad Ali var en lycklig vinnare av ICAs entreprenörspris.Foto: Pontus Hammarström

En helt vanligt dag på jobbet får Azad Ali, som driver företaget AXD Sweden i Nybro, ett samtal från sin gamla UF-lärare och kollega Sverker Arnesson från Åkrahällskolan. Han ringde och berättade att han ville komma med en tårta.

– Hur ofta brukar du komma med tårta? tänkte jag. Han sa att han kommer på tisdag klockan 14. Han brukar aldrig boka in tider utan han kommer när han vill, så jag undrade vad som pågick, säger Azad.

På tisdagen dök Sverker upp tillsammans med Göran Ed från ICA Kvantum i Nybro. Då föll polletten ner för Azad. Han hade vunnit ICAs entreprenörspris i kategorin Årets lokala hjälte.

– Jag såg en blomma och ett diplom och då tänkte jag att det måste vara det här priset. Jag blev lite chockad. Jag har aldrig vunnit liknande priser, jag har varit nominerad till flera men bara kommit på andra plats. Det är otroligt roligt att få ett sådant pris. Det känns superbra.

Juryns motivering:

“Azad Ali har visat sig vara en entreprenör ut i fingerspetsarna. Med ett gediget hantverk och känsla för företagande har hans AXD Sweden vuxit och blivit en betydande aktör i Nybro, där han också är en lokal förebild för många unga.”

Tidigare i år nominerades Azad Ali till ICAs Entreprenörspris tillsammans med 199 andra personer. Priset delas ut till företagare som med hjälp av driv och entreprenörskap påverkar sitt närområde till det bättre. Priset delas ut i två kategorier: Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte junior.

Prissumman som Azad tilldelas är på 100 000 kronor.

– Vi är faktiskt på gång att utveckla vår affärsidé genom att sälja våra produkter till privatpersoner också. Jag har anställt en kille som ska hjälpa till med att starta en webbshop och hemsida som kommer under sommaren. Pengarna kommer att gå till marknadsföring och utveckling av det nya affärssystemet. Varumärket ska bli större.

KalmarPosten har tidigare pratat med Azad om hans bakgrund och entreprenörskap. Hans företag tog sina första stapplande steg 2018 när han studerade till finsnickare på Åkrahällskolan i Nybro. Han startade ett UF-företag där han sålde lysande trälampor som han designat själv. Han fick snabbt stor uppmärksamhet och kom på andra plats i kategorierna Årets Hantverkare och Årets Monter vid SM i Ung företagsamhet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.