Annons

Babylycka: Vargparet i Kosta har fått valpar

Det råder babylycka i skogarna i Kosta! Länsstyrelsen Kalmar län upptäckte under onsdagen att vargparet i Kosta har fått åtminstone en vargvalp.
Publicerad 24 augusti 2023
Vargarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Vargarna på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Mostphotos

Det var en av länsstyrelsens viltkameror som fångade vargfamiljen den 3 augusti. Man kunde då se varghonan, varghanen och en vargvalp vandra förbi kameran. Det är oklart om paret fått fler än en valp.

– Det som kan hända, med rätt fysiska förutsättningar, är att det kan bli valpar till våren. Det blir en föryngring i vargreviret. Vi har inte så mycket erfarenhet av vargar i södra Sverige och revirsammansättning och geografisk plats kan förändras över tid, det vet vi ingenting om, sa Fredrik Ustrup, tf. avdelningschef vid Länsstyrelsen Kalmar län i höstas.

Från Länsstyrelsens viltkamera.
Från Länsstyrelsens viltkamera.Foto: Länsstyrelsen Kalmar län
Annons

I oktober förra året upptäcktes vargparet först i området öster om Kosta. Spårningar av vargarna på snö och DNA-analys av spillning och urin har visat att vargreviret omfattar minst 1,5 kvadratmil över gränsen mot Kronoberg. Reviret är troligen större än så vilket kommer undersökas under kommande inventeringsperiod. Varghanen föddes år 2014 i Dalarna och varghonan är född 2020 i Östergötland län.

Bild på omfattningen av det dokumenterade vargreviret
Bild på omfattningen av det dokumenterade vargreviretFoto: Länsstyrelsen Kalmar län

Vargarna har hittills inte orsakat några skador på tamdjur eller hund inom reviret, men djurägare bör se över sina stängsel i området. Länsstyrelsen kan ge bidrag för anläggande av rovdjursavvisande stängsel för skydd av getter och får. Bidraget är riktat till de djurslagen, eftersom vargangrepp nästan enbart drabbar dem.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons