Bet sönder polismans skyddshandskar under transport

Säger sig inte minnas någonting efter att ha bjudits på hasch i Nybro.
Publicerad 28 maj 2021
Handskarna som ska skydda mot knivvåld var bara en vecka gamla, men inte längre i nyskick efter mannens bett.
Handskarna som ska skydda mot knivvåld var bara en vecka gamla, men inte längre i nyskick efter mannens bett.Foto: Ur Polisens förundersökning

En man i 35-årsåldern var på tillfälligt besök i Nybro då anhöriga slog larm om att han verkade vara på väg in i en psykos.

Polispatrull åkte dit och beslut togs om att mannen skulle tas till psykiatriska akutmottagningen, vilket han inte frivilligt ville gå med på utan blev istället aggressiv. Fyra poliser fick bära mannen till bilen och förse honom med fot- och handfängsel.

En kort stund efter att färden mot Kalmar påbörjats kastar sig mannen över polisen som sitter bredvid i baksätet och försöker skalla honom. När polisen trycker tillbaka mannens huvud biter denne istället mot hans hand, men får bara handsken mellan tänderna.

”Han biter tag i min handske och biter ihop så hårt han kan. Jag lyckas inte dra loss handsken”, skriver polismannen i sin redogörelse av händelsen. Han skriker till sin kollega som stannar bilen och lyckas få mannen att släppa.

”Hade NN fått min hand i munnen hade han åsamkat rejäla skador. Handsken som jag hade på mig gick sönder, det gick hål i sidan av handen. Handsken var helt ny, polisens knivskyddshandskar”, fortsätter polismannen.

Mannen har nu åtalats för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Om den aktuella dagen säger han sig inte minnas något. Han hälsade på släkt i Nybro men det blev tjafs.

”Jag gick ut för att ta frisk luft. Såg då några killar som rökte hasch och rökte då med dem. Det var första gången jag rökte hasch. Jag trodde det var cigaretter. Sedan tappade jag min kontroll. Sedan vet jag inte vad som hände. Min hjärna, den funkade inte”, säger han i förhör.

Eftersom han inget minns vill han inget erkänna och inte heller medge polismannens yrkande på 5 000 kronor i skadestånd.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.