Annons

Björn från Nybro med i tv-programmet Draknästet: ”Fantastisk möjlighet”

Entreprenörer från hela Sverige söker till tv-programmet Draknästet för att presentera sin affärsidé och söka investering inför en grupp investerare som kallas för drakar. I andra avsnittet av årets säsong deltar Björn Larsson från Nybro.
– Jag har inte fått se avsnittet innan, så det ska bli spännande, säger Björn Larsson, 30 år.
Publicerad 5 september 2023
Från vänster: Marc Montgomery, Martin Örgård och Björn Larsson.
Från vänster: Marc Montgomery, Martin Örgård och Björn Larsson.Foto: Pressbild

Björn driver företaget Sunsurf Solar tillsammans med sina bästa vänner Martin Örgård och Marc Montgomery. De träffade varandra under studietiden på Chalmers i Göteborg där de läste maskinteknik med master inom marin teknik.

Efter studietiden arbetade Björn inom offshore-branschen, verksamheter till havs som till exempel vindkraftverk. Men för två år sedan gick de bästa vännerna ihop för att skapa något eget.

Annons

– Över en middag bestämde vi oss för att vi ville göra skillnad på riktigt, på lokal nivå som man kan se. Då började vi kika på flytande solceller som man kan placera på bevattningsdammar och andra vattenytor som gör att man använder en yta till dubbla syften, säger Björn, och fortsätter:

– Vi riktar oss primärt till lantbruk som tittar på solcellsanläggningar på åkermark, eller annan mark. Då kan man erbjuda det här alternativet där man inte tar någon mark i anspråk. Att anlägga solcellerna på vatten ger positiva effekter. Vattnet kyler solcellerna och de blir mer effektiva och man minskar även avdunstningen.

Björn Larsson från Nybro.
Björn Larsson från Nybro.Foto: Privat

Företaget är en del av en företagsinkubator i Trollhättan, och där fick vännerna tips om att söka till SVT:s program Draknästet.

– Vi bestämde oss för att testa och det var en gedigen ansökningsprocess. Vi fick skicka en video där vi pitchade och hade intervju med tidigare investerare innan man till slut fick besked om att få vara med.

– Det är en fantastisk möjlighet att få lära sig mer av kompetenta investerare. Man vet inte vilka frågor man ska ställas inför så man får djupdyka i sin egen idé och se vad man har att erbjuda.

Hade ni siktat in er på någon speciell drake?

– Sara Wimmercranz och Shervin Razani. Sara har lite av en grön profil och Shervin är aktiv på Gotland som vi ser som en stor marknad.

Ni hade gjort er hemläxa?

– Det får man ändå göra, så man vet vad de tycker om eller inte.

Hur kändes det att stå där sekunderna innan ni skulle gå in till drakarna?

Annons

– Enormt nervös, även om man övat på sin pitch tusentals gånger. Kamerorna slås på och man är inte van vid den situationen. Men sen var det fruktansvärt kul och vi är stolta över det vi har skapat.

Det finns inte flytande solceller sedan innan?

– I Norden är vi helt själva. Det finns konkurrerande bolag i Europa, men det är lite hårdare krav på systemet i Norden gällande snö- och vindlaster. Det är där jag och Martin har kompetens, vi vet hur man designar system för den nordiska marknaden.

Vad har ni för långsiktigt mål?

– Det är att kunna sprida den här tekniken och möjligheten att utnyttja vattenytor i hela Europa.

På torsdag klockan 20.00 på SVT får vi se hur det går för Björn och hans vänner i Draknästet.

– Vi bjuder på en lite annorlunda pitch, så det blir nog sevärt!

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons