Annons

Eleverna plussade ihop klassikern med kreativitet

Endast kreativiteten kunde sätta stopp för eleverna på glasutbildningen i Pukeberg. Efter ett par veckors slit har de framställt skulpturer med inspiration från den klassiska berättelsen. Verk som nu går att betrakta i den lokala matbutiken.
Publicerad 31 januari 2021
Tim Leffler visar stolt upp en av sina skulpturer, de så kallade anktutorna.
Tim Leffler visar stolt upp en av sina skulpturer, de så kallade anktutorna.Foto: Martin Persson

För ett par år sedan bytte Tim Leffler Jämtland mot Småland. Tidigare hade han räknat med siffror och utbildat sig till ekonom, men efter att ha fascinerats av glasblåsning blev han såld direkt. Han sökte sig till Yrkeshögskolan Glas i Pukeberg och kom in. Nu snart tre år senare väntar examen runt hörnet.

Som ett av sista delmomenten i utbildningen, har Tim och hans klasskamrater nu gjort skulpturer med hjälp av inspiration från Alice i underlandet. Under ett par veckor har de på egen hand fått tolka den klassiska berättelsen genom färg och form. Själv åstadkom han två anktutor som fungerar som vaser.

Annons

– Det är både roligt och intressant att arbeta med kollektion på det viset. Förhoppningen är ju att få jobba med glaskonst framöver, så då är perfekt att få prova på hela processen på riktigt, berättar Tim Leffler.

Eleverna på yrkeshögskolan använde fantasin ur Alice i underlandet.
Eleverna på yrkeshögskolan använde fantasin ur Alice i underlandet.Foto: Martin Persson

Frida Elmbro, som är lärare i skissteknik, tycker att det är ”hög klass” på det som hennes elever har framställt. Under januari fick dessutom skulpturerna visas upp offentligt, då de ställdes ut i en monter på ICA Kvantum i Nybro. Responsen har minst sagt varit positiv.

– Många har stannat upp och ville titta närmre på vad det var för något. Utställningen står i total kontrast till de mörka tiderna som vi lever i – visst är det därför roligt att kunna bjuda på lite glädje, säger hon.

Senare i vår planerar utbildningen för en sista utställning för eleverna. Den kommer då att äga rum på Kosta Boda.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons