Annons

Elin från Nybro debuterar med ungdomsbok: ”Boken väcker tankar”

För drygt tre år sedan började Elin Karlsson från Nybro att studera kreativt skrivande på Linnéuniversitetet. Nu har hon via bokförlaget Idus släppt sin debutbok ”Lennon och jag” som riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år.
– Det första som jag skrev på den här boken är egentligen från mitt antagningsprov för att söka kursen, säger Elin Karlsson.
Publicerad 24 augusti 2023
Elin Karlsson och hennes debutbok "Lennon och jag".
Elin Karlsson och hennes debutbok "Lennon och jag".Foto: Ninja-Li Einarsson Stahre, Bokomslag

Elin Karlsson arbetar till vardags som socionom och träffar många familjer och människor. Något som Elin tror har haft stor inverkan i hur boken växte fram.

– Jag tänker att mycket av tematiken kommer från mitt jobb. Är det någonting jag har lärt mig är att saker sällan är som det först verkar. Det finns alltid mer än en sanning. Ingen är bara snäll eller bara dum. Alla har alla sidor i sig, säger Elin.

Annons

Boken utspelar sig i Broboda, en fiktiv ort som är en blandning av Nybro och Emmaboda. Sonny har precis flyttat till orten, vilket han inte alls vill. Det enda som är bra är att han ska få gå i samma klass som sin kusin Lennon. Men ganska snabbt efter flytten hopar sig problemen. En kille vid namn Rasmus och hans kompisar vägrar lämna Sonny och Lennon ifred. Dessutom bor Sonny numera granne med en mördare.

– Pojkarna ställs inför ultimatum om att vara modiga och göra saker de inte trodde att de vågade.

– Boken väcker frågan om vad man egentligen vet om andra människor. Det handlar om att saker inte alltid är som man tror att det är.

Hur kom det sig att det blev en ungdomsbok?

– Från början var det nog faktiskt att det bara råkade bli så. Jag såg framför mig de här pojkarna i den åldern. När jag studerade var de två första åren inriktat specifikt på barn- och ungdomslitteratur. Jag blev mer och mer intresserad av det.

– Jag hoppas att boken ska kunna nå läsare. För min egen del hoppas jag kunna fortsätta skriva och få fler böcker utgivna, för det är inget man kan ta för givet. Jag skulle gärna vilja skriva för olika åldersgrupper.

Boken finns bland annat att köpa på boknäthandlar, i lokala fysiska bokhandlar samt att låna på Kalmar och Nybro bibliotek.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons