Hade regskylt i vindrutan på A-traktorn – får inte tingsrättens sympatier

En 17-årig kille hade registreringsskylten liggandes i vindrutan på sin A-traktor. Han sa sig inte veta om att detta var ett lagbrott, men det räckte inte för tingsrätten. Han döms nämligen för brott mot förordningen om fordonsregistrering och användning.
Publicerad 29 oktober 2021 • Uppdaterad 30 oktober 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

I juli i år körde 17-åringen sin A-traktor i Nybro när han blev plötsligt blev stoppad av polis. Anledningen till att polisen stoppade A-traktorn var att den saknade registreringsskylt. Det var när de gick fram till A-traktorn som de såg att skylten låg i vindrutan.

17-åringen berättar i förhör att han inte visste att registreringsskylten inte fick ligga i vindrutan. Han hade beställt en ny och mindre registreringssylt som han skulle sätta fast på bilen, men han sa sig inte haft tid till detta.

Tingsrätten fastslår att registreringsskylten inte var väl synlig samt svår att avläsa och dömer därför 17-åringen för brott mot förordningen om fordonsregistrering och användning. Att han saknat kunskap om reglerna kring registreringsskyltar förändrar inte tingsrättens bedömning.

17-åringen får böta 2 500 kronor för missen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.