Annons

Här kan du låna fröer på biblioteket: ”Vi vill bidra till odlingsglädje”

I Nybro kommer du inte bara kunna låna böcker på biblioteket. I början på mars planeras en låda med fröer att ställas ut i lokalen där man kan plocka med sig en påse fröer.
– Det är väldigt tillfredsställande att kunna odla och se saker växa, säger bibliotekarien Pernilla Schultz, en av initiativtagarna till fröbiblioteket.
Publicerad 17 januari 2023
Bibliotekarierna Pernilla Schultz och Anette Roos.
Bibliotekarierna Pernilla Schultz och Anette Roos.Foto: Privat

I biblioteket i Nybro börjar en låda fyllas med fröer av olika slag. Det är ett fröbibliotek som byggs upp från grunden.

–Jag och kollegan Anette Roos fick den här idén. Vi läste om andra bibliotek i landet som hade fröbibliotek. Vi gillar odling och tänkte att det här måste vi prova i Nybro också, säger Pernilla Schultz.

Annons

Pernilla och Anette började prata ihop sig och skickade ut blänkare i höstas om att folk gärna fick samla på sig fröer och lämna till till biblioteket.

Fröbiblioteket.
Fröbiblioteket.Foto: Privat

– Vi är några stycken på biblioteket som är fröintresserade, så vi har fått till ett bra grundbestånd. Tanken är att vi ska ställa ut den här lådan i början på mars så att låntagare kan komma in och låna fröer.

Hur fungerar ett fröbibliotek?

– Man plockar med sig fröer, odlar efter bästa förmåga och när man skördar och får fröer lämnar man in det till oss igen så förvarar vi dem till nästa säsong – och så börjar det om igen.

Pernilla och kollegorna tar gärna emot fler fröer att lägga till i fröbiblioteket. Då kan man komma till biblioteket med sina fröer, skriva ut en mall och skriva vad det är för grönsak, blomma eller krydda och övrig information som till exempel höjd och färg.

Fröbibliotek.
Fröbibliotek.Foto: Privat

– Det är bara att lämna in. Vi blir glada ju fler fröer och olika sorter vi får in. Man kan lämna in det när som helst – året om.

– Vi vill bidra till odlingsglädje och kanske en möjlighet att få tag på fröer som man kanske inte hittar någon annanstans. Det är väldigt tillfredsställande att odla och kunna se saker växa.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons