GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hovrätten skärper straff för dråpförsök vid camping

I juli dömdes en man i 25-årsåldern av tingsrätten för ett dråpförsök som skedde på Joelskogens camping i Nybro. 25-åringen hade huggit en man i ryggen i samband med en narkotikaaffär. Nu skärper hovrätten straffet.
Publicerad 3 september 2021
Foto: Polisens förundersökning

Det var den 24 mars på Joelskogens camping i Nybro som det uppstod ett bråk mellan 25-åringen och en narkotikaköpare. Köparen hade några dagar tidigare köpt narkotika, som visade sig vara utspätt med socker, av 25-åringen. Det blev en konfrontation som slutade med att köparen blev knivhuggen i ryggen. Av utredningen framkom det att skadorna var livshotande då han hade förlorat mycket blod. Tingsrätten dömde 25-åringen till fyra års fängelse för dråpförsök.

I de första förhören förnekade 25-åringen att han hade varit på platsen vid tidpunkten och han sa sig inte veta vem köparen var. I senare förhör ändrade sig 25-åringen och erkände att han var på platsen. Han berättar att han agerade i nödvärn då köparen ska ha slagit honom med ett järnrör. Han medger att han stack honom, men han trodde inte att det var så allvarligt.

Nu har hovrättens dom fallit och de skärper straffet, det rapporterar Barometern.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att 25-åringens agerande inte faller inom ramen för nödvärnsrätten – även om han blev hotad med ett järnrör. De menar att det fanns andra sätt att undgå eller avvärja angreppet utan att använda våld i den omfattning som han gjorde.

Hovrätten skärper straffet med ett år, vilket blir totalt fem års fängelse.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.