Annons

IVO kritiserar äldrevården i Borgholm och Nybro – fler kommuner kan tillkomma

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot Borgholms och Nybro kommun för bristande vård vid kommunernas särskilda boenden för äldre.
Länet • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 3 februari 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Sedan i höstas har IVO genomfört en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre. Nu börjar resultaten av tillsynen komma in, där bland annat Borgholms kommun och Nybro kommun får kritik från inspektionen – men fler kommuner i länet kan tänkas få kritik, berättar IVO för KalmarPosten. Tillsynen och beslut för resterande kommuner i länet är inte färdig ännu och kommer att pågå under våren.

– Utifrån den journalgranskning och genomgång av enkäter som genomfördes kunde IVO konstatera att ingen av de granskade kommunerna till fullo uppnår de krav som gäller för vården vid särskilda boenden för äldre. Generellt kan IVO konstatera att lägstanivån av vården på SÄBO är oacceptabelt låg. Nu genomför IVO fysiska inspektioner med syfte att åstadkomma en förbättrad vård på SÄBO där äldre ges en trygg och säker vård, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande.

”Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet.”
Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO.
Annons

IVO har gjort fysiska inspektioner i Borgholm och Nybro, där flera brister i respektive kommun pekats ut. I beslutet framkommer det att bägge kommuners vårdpersonal som gör medicinska bedömningar inte har tillräckligt med kompetens och att flera inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning. Enligt IVO utgör bristerna en patientsäkerhetsrisk. Ingen av kommunerna har heller information om hur vård i livets slutskede ska genomföras.

– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande.

Nybro kommun har tills den 29 mars på sig att redovisa vilka åtgärder som ska tas för att åtgärda bristerna och Borgholms kommun har tills den 31 mars på sig.

Särskild vård för äldre

Detta brister Nybro och Borgholms kommun i

Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.

Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.

Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.

Personal som arbetar med patienter i livet slutskede har inte tillgång till information om hur vården ska genomföras och brytpunktsamtal dokumenteras inte i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons