GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kim siktar mot nya utmaningar

Han startade yrkeskarriären genom att ta hand om människor på särskilt boende. Därefter har Kim tagit sig an utmaning efter utmaning, däribland poster som nyhetschef, kommunikationschef och ordförande i en elitförening. Kim Ahlqvist hoppas snart ta sig an nästa utmaning. Vad som väntar får dock framtiden utvisa.
Kim Ahlqvist arbetar som kommunikations- och utvecklingschef i Mörbylånga kommun.
Kim Ahlqvist arbetar som kommunikations- och utvecklingschef i Mörbylånga kommun.
Foto: Wilhelm Nilsson

Kim Ahlqivst

Ålder: 33.
Familj: Sambon Fia, sonen Ville och katten Sixten.
Bor: I Nybro.
Uppväxt: I Alsjöholm.
Yrke: Kommunikations- och utvecklingschef i Mörbylånga kommun.
Beskriv dig själv: ”Hungrig – det kommer jag att få äta upp... Engagerad, driven, mån om andra, glad, positiv och gillar att ha koll på läget”.

Godmorgon! När klev du upp i dag?

– 06.10. Det brukar bli vid den tiden på vardagarna.

Hur startar du helst dagen?

– Först och främst med en kopp kaffe. Sedan skjutsar jag grabben till skolan för att därefter köra till jobbet i Mörbylånga.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Familjen ligger mig varmt om hjärtat så är det en vinterdag så åker jag gärna med dem till Svartbäcksmåla. Jag har dock inte så många dagar då jag är helt ledig. Jag gillar att ha saker att göra och ägnar mycket tid åt jobb, Nybro Vikings och padel.

Du gör mångt och mycket. Vad drivs du av?

– Utveckling och utmaningar. Jag vill se hur långt jag själv kan gå, vilket jag arbetar hårt för. Samma sak gäller kollegor och medarbetare. Jag vill se att alla utvecklas.

Vilket var ditt första jobb?

– Mitt första riktiga arbete var på LSS-boendet Olofsgatan i Nybro. Därifrån fick jag med mig väldigt mycket. Framförallt mitt bemötande och det sociala. Jag försöker oftast vara glad och trevlig.

2018 klev du på jobbet som kommunikationschef i Mörbylånga kommun. Vad anser du att du har utvecklat?

– Kommunikationen som helhet. Det är en kommun som gjort mycket bra genom åren men det synliggjordes för lite. Jag anser att vi har tagit flera kliv kring den externa kommunikationen. Sedan har också digitaliseringen fått sig en skjuts framåt.

Vad har utmaningen varit?

– Att arbeta i den offentliga sektorn. Det är mycket man ska sätta sig in i som inte förekommer i den privata näringen. Förvisso är det en politiskt styrd organisation, vilket kan få vissa att tro att det tar lång tid att fatta beslut. Det anser jag delvis är en fördom. Snabba beslut tas också.

Har pandemin påverkat ditt arbete?

– Både ja och nej. Det är en utmaning att leda på distans. Men det gäller att ställa om och hitta nya former på ledarskapet. Dialog är viktigt och kan man inte ha ett nära, men ändå tillitsfullt, ledarskap på distans finns det en stor risk att man tappar effekt. Det tror jag har skett runt om i Sverige under det gångna året. Vad jag menar är att distansarbete kan fungera bra, om man jobbar på rätt sätt. Digitala möten har till exempel fått en tydligare acceptans i samhället, vilket förmodligen kommer hänga kvar även när vi går ur det här.

Du har gått ut och sagt att du är redo för nya utmaningar. Varför?

– Nu har jag varit i kommunen i snart tre års tid och känner att det är dags för en ny utmaning. Jag har ingen brådska för jag trivs väldigt bra, har bra kollegor och medarbetare. Samtidigt har jag ställt dörren på glänt för att återvända till det privata näringslivet. När det sker får vi se.

"Många går in alldeles för hårt och ger sig på sådant de inte behärskar."

Sport och du går hand i hand, liksom utmaningar. Du är numera ordförande i Nybro Vikings.

– Stämmer. Jag har varit engagerad här i fyra år nu. Det är en otroligt häftig resa som vi har gjort, och den hade vi inte kunnat göra utan alla våra supportrar och näringslivet som ställer upp för föreningen. Nu har vi god ekonomi, är ett etablerat topplag, ett starkt kansli, många eldsjälar och en ungdomsverksamhet som växer.

På tal om ungdomar. Fair Future är ett projekt som du och föreningen driver. Vad innebär det?

– Insatsen ligger både mig och mina kollegor varmt om hjärtat. Projektet är omfattande men en del är att att komma ut i skolorna och sätta en tydlig värdegrund. Språket och attityden är hårdare i dag och det är bland annat något som vi vill förändra. Men också se till så att ungdomarna inte hamnar snett i tidiga åldrar.

Projekt, ja. En padelhall är näst på tur?

– Vi är sex personer som driver det hela. Det är en mäktig känsla att se hallen växa fram. Sammantaget Kalmar och Nybro finns det elva inomhusbanor idag. Sett till antalet som vill spela är det alldeles för lite. Vår satsning ska ge underlag för att fler ska kunna spela.

Har du något tips till de som aldrig har spelat padel eller befinner sig i nybörjarskiktet?

– Många går in alldeles för hårt och ger sig på slag man inte behärskar. Jag gjorde likadant själv. Mitt tips är att börja med enkla slag och att få över bollen och spela med någon som är på samma nivå som du själv. Idag finns flera forum för att hitta spelare på samma nivå.

Du är ju som en spindel i nätet. Upplever du dig även som händig?

– Haha, absolut inte. Jag har tummen mitt i handen. Snarare har jag en bra magkänsla som jag hellre använder mig av.

Hur varvar du ner under en kväll?

– Vetgirig som jag är sätter jag mig gärna framför tv:n och tittar på Sportnytt, Aktuellt, Rapport och Agenda. Det är härligt att få sjunka ned i soffan tillsammans med familjen.

Vad visste vi inte om dig?

– Jag har varit en hyfsat framgångsrik orienterare. Tävlingarna hölls över hela södra Sverige och mycket tid gick åt till det. Kartan fick jag dock lägga på hyllan när tonåren kom, annat tog över min uppmärksamhet.

Om du får bjuda tre kändisar på middag, vilka bjuder du? Och vad serverar du dina gäster?

– Zlatan Ibrahimović, Fábio Augusto och Torsten Jansson. Torsten är en förebild i entreprenörskap, liksom Ingvar Kamprad.

– Oxfilé med potatiskaka.

Läs mer