Annons

Klättrade upp på balkong, knivskar man och krossade fönster

En man i 25-årsåldern med adress i Lund döms till fängelse och utvisning efter flera grova brott i Nybro kommun.
Publicerad 20 augusti 2023
Kalmar tingsrätt, arkivbild.
Kalmar tingsrätt, arkivbild.Foto: Agnes Aronsson

Det var i maj i år som händelsen inträffade. Gärningsmannen kom till en annan mans bostad i Nybro kommun med syfte att prata med en kvinna. Han uppmanades att gå därifrån ett flertal gånger. Han återkom under dagen och drog fram en stege som han använde för att klättra upp på balkongen.

Mannen i bostaden berättar att han filmade händelsen och plötsligt gjorde gärningsmannen en svepande rörelse mot honom som fick honom att rygga tillbaka. I samband med det kände han att det brände till på halsen och på en hand. Det visade sig att han blivit skuren av ett vasst föremål och det började blöda. Han gick in i lägenheten och såg hur gärningsmannen höll en kniv i handen. När gärningsmannen står på balkongen tar han fram en stor sten och krossar rutan i dörren. Därefter går gärningsmannen in och mot toaletten där kvinnan låst in sig. Gärningsmannen hotar även mannen under händelseförloppet, men lämnar sedan platsen.

Annons

Tingsrätten anser att mannen i bostaden har berättat om händelsen på ett trovärdigt sätt. Det är även bevisat att gärningsmannen har klättrat upp på balkongen och på filmen kan man se att han haft en kniv i handen. Det är enligt tingsrätten bevisat att gärningsmannen åsamkat skadorna på mannens hals och hand med kniven han bar med sig.

Gärningsmannen erkänner att han krossade en fönsterruta och gick in i lägenheten men menar att han har blivit uppmanad av en ”röst”. Det är även rösten som ska ha uppmanat honom att hota mannen.

Gärningsmannen ska även ha misshandlat kvinnan i bostaden vid ett tillfälle i december 2022. Vid det tillfället ska han ha hotat om att ”öppna upp henne” när hon ville ringa polisen.

I det rättspsykiatriska utlåtandet står det att mannen inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk skörning och att han vid tiden för undersökningen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Gärningsmannen förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret och dömdes så sent som i maj 2023 till skyddstillsyn för skadegörelse och olaga hot.

Påföljden bestäms till två års fängelse och utvisning. Han förbjuds att återvända till Sverige under 10 år.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons