Kristina startade nytt galleri i stan – vill fylla hem med konst

Nybro har fått en ny färgklick i stan. Den tidigare tomma butikslokalen på Storgatan fick Kristina Lockl att drömma om ett galleri. Hon skred till verket och sedan den 1 april fylls väggar och skyltfönster med konst, keramik, glas och smycken.
– Jag målar lite själv och jag funderade på vad man kunde hitta på som tillför stan någonting. Vad finns inte och intresserar mig? Jag gillar möten med människor och att visa upp fina saker, säger Kristina.
Publicerad 27 april 2023
Kristina Lockl tycker konsten är en färgklick i vardagen.
Kristina Lockl tycker konsten är en färgklick i vardagen.Foto: Linus Gunnarsson

När KalmarPosten hälsar på i galleriet tittar nyfikna ögon in i skyltfönstret titt som tätt och en kvinna går in i butiken och letar efter tavlor att smycka sitt hem med.

– Det är många som tittar in och är nyfikna. Igår hade jag två pojkar här i 10-årsåldern som frågade om det kostade något i inträde, haha. De gick runt och var förtjusta i små ting som smycken och keramiken. Det var så fint och det gör mig glad. Den ena sa att han tycker om att måla.

– Man hör många historier och det var jag kanske inte beredd på. Nästa gång den personen kommer in så vet man lite mer och det blir lite min uppgift att lyssna in och höra vad de tycker om. Man får många erfarenheter av folket som kommer in.

Butiken öppnade i början av april och sedan dess har fler och fler hittat till galleriet, men Kristina hoppas att fler ska besöka henne. Inte minst när turistsäsongen kommer igång.

– Mitt långsiktiga mål är att få folk att införskaffa konst. Och nu vet de att det finns ett ställe för det. I maj kommer en tysk konstnär ställa ut här, Art Poersch. Det är en bekant till en bekant och han sa att det vore kul att komma in på den svenska marknaden. För mig blir det ett lyft eftersom det är ett bra namn.

För Kristina är galleriet och konsten inte bara en arbetsplats, det är mer än så.

– Konst för mig är en färgklick i vardagen. Det ger stimulans. Utan konst är det tråkigt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.