GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinna körde med 2,87 promille – sa att gärningsmän försökt dränka henne i handsprit

En kvinna i 50-årsåldern döms till fängelse efter en lång rad brott. Hon har kört grovt rattfull, smitit från trafikolycksplats, hotat och ofredat personer samt gjort våldsamt motstånd när polis skulle omhänderta henne.
Publicerad 1 december 2022
Montage
MontageFoto: Hedda Ottestam, Mostphotos

Den 24 mars i år fick polis uppgifter om att kvinnan körde påverkad i Nybro. Polis lokaliserade kvinnan och i förhör berättar polisen att han såg henne köra bil. Han stoppade henne och hon luktade mycket alkohol. Kvinnan vägrade dock att blåsa i sållningsinstrumentet och ambulans tillkallades som tog blodprov på kvinnan. Det visade sig att hon hade 2,87 promille alkohol i blodet vid tillfället.

Alkolåset som fanns i bilen saknades eller var urkopplat på något sätt.

Kvinnan nekade till brott. Hon berättar att hon blev nerslagen i sin bostad och att de okända gärningsmännen försökte dränka henne i handsprit och lacknafta. Hon gick ut ur sin bostad och stod på parkeringen när polisen kom. Hon säger sig inte ha kört bilen.

Tingsrätten bedömer att det inte har framkommit någon rimlig anledning för polismannen att felaktigt anklaga kvinnan.

Tidigare samma månad när kvinnan körde bil orsakade hon skrap- och plåtskador på en annan bil. Hon vägrade lämna ut sina uppgifter, som hon menar är skyddade, till bilägaren och smet sedan från platsen.

Tingsrätten anser att även om hon inte kan lämna ut skyddade uppgifter till den andra bilägaren hade hon kunnat medverka på annat sätt. Att hon lämnade olycksplatsen gör att hon gjort sig skyldig till smitning från trafikolycksplats.

Under sommaren samma i år inträffade en incident när Hyresgästföreningen hade familjedag och skulle grilla korv. Det uppstod en diskussion vid grillarna. Kvinnan ville grilla sina egna saker samtidigt, men fick beskedet att hon inte fick det. Då tog hon fram en kökskniv och hotade två kvinnor om våld. Kvinnan själv menade att kvinnorna hittar på eftersom de är kompis med grannar som överfallit och trakasserat henne.

Tingsrätten anser att kvinnorna och ett vittne lämnat uppgifter på ett detaljerat, självupplevt och trovärdigt sätt. Tingsrätten finner att kvinnornas uppgifter får sådant stöd av händelserapporten och övrig utredning att åtalet är styrkt.

Vid andra tillfällen har kvinnan gjort våldsamt motstånd när polis skulle omhänderta henne, gjort sig skyldig till olovlig körning och ofredat en annan kvinna.

Nu döms kvinnan för smitning från trafikolycksplats, grovt rattfylleri, två fall av olovlig körning, våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.

Hon förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Hon dömdes senast i oktober 2021 för två fall av hot mot tjänsteman, ringa stöld och ofredande. Då blev påföljden skyddstillsyn.

Då kvinnan har återfallit i brott och frivården bedömer att det saknas förutsättningar för att utdöma ytterligare skyddstillsyn, finns det inte därför någon annan möjlighet än att välja fängelse som påföljd.

Påföljden blir fängelse i tre månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.