Annons

Kvinna lurad på 50 000 kronor: ”Oerhört skickliga på att prata”

I fyra timmar varade samtalet mellan en kvinna och en bedragare. I slutändan kostade samtalet kvinnan 50 000 kronor.
Publicerad 14 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

På fredagen blev en kvinna i 75-årsåldern från Nybro uppringd av en person som uppgav sig komma från ett inkassobolag. Mannen berättade att det fanns en obetald faktura som kvinnan måste betala.

– Kvinna bestrider detta och blir då kopplad till bedrägeriavdelningen på hennes försäkringsbolag, vilket det egentligen inte är, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Annons

Nu tar en annan bedragare över samtalet. Den mannen berättar om hur någon har swishat 50 000 kronor från hennes konto. För att få tillbaka pengarna måste även hon göra ett antal manövrar via Swish.

– De lyckas instruera kvinnan att höja maxbeloppsgränsen på Swish och sen får de kvinnan att swisha 50 000 kronor till bedragaren.

Att de lyckas förmå kvinnan att föra över så mycket pengar är inte förvånande enligt polisen.

– Det här samtalet varade i fyra timmar och de är oerhört skickliga på att prata. Jag kan bara upprepa det som vi brukar säga. Logga inte in, lämna inga koder och gör inga transaktioner på uppdrag av någon annan. Ingen bank eller försäkringsbolag kommer med sådana här uppmaningar. Lägg på luren om du är osäker och ring upp din bank för att kontrollera om uppgifterna stämmer.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons