unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Lät inte undersöka avmagrad häst - fälls för brott

Kvinnan i Nybro kommun åtalades för djurplågeri, men några bevis för att djuret har lidit saknas.
Genrebild.
Genrebild.
Foto: Evgeniy Kleymenov/Mostphotos

Efter en anmälan om magra hästar på platsen skedde en inspektion på stallet där hästen var placerad. Djuret var mycket riktigt kraftigt avmagrat och hade fått förtvinade muskler. Djurskyddshandläggaren krävde att hästen omgående skulle undersökas av veterinär, eller avlivas.

Hästen hade nått en aktningsvärd ålder och beslut om avlivning togs. En anmälan om djurplågeri upprättades då djurskyddshandläggaren ansåg att kvinnan borde ha agerat tidigare, och att hästen fått lida för detta.

Kvinnan åtalades, men frias nu från djurplågeri. Hon säger själv att hon haft hästen hela sitt liv, var väldigt fäst vid den och inte utsatt den för lidande. Hästens ålder var anledningen till att den var så avmagrad och inget kvinnan kunnat göra något åt. Kalmar tingsrätt menar att det inte finns några bevis för att hästen har lidit.

Däremot borde kvinnan ha låtit undersöka hästen tidigare, eller avlivat den, och därför fälls hon för brott mot djurskyddslagen. Straffet blir 40 dagsböter a 180 kronor, totalt 7 200 kronor.

Läs mer