Annons

Lennart jobbar enbart med invandrare: ”Folk har fördomar”

Sju av åtta anställda på bilfirman är utlandsfödda. Lennart Bokström är född i Malmö men bor numera i Nybro. Att vara ensam svenskfödd på arbetsplatsen har han inget problem med. Däremot sticker det i ögonen när folk har fördomar om hans kollegor och andra som har kommit till Sverige.
Publicerad 9 januari 2021 • Uppdaterad 15 januari 2021
Foto: Wilhelm Nilsson

Första gången Lennart Bokström kom i kontakt med Smålands Bilcentrum i Nybro var under en stickprovskontroll för att företaget skulle bli certifierad som Godkänd verkstad.

Avsikten med besöket var att se till så att allting fungerade som det skulle i verksamheten.

Annons

– Jag blev förvånad. Allting var i sin ordning. Killarna skötte det jättebra, säger han.

Sedan i maj arbetar Lennart som verkstadschef på bilcentrat. På arbetsplatsen är han den enda svenskfödde, resterande sju medarbetare har kommit till Sverige under de senaste tre åren.

– Ska jag vara ärlig så är de nog mer svenskar än jag. De sköter sig och är noggranna med att hålla ordning. Det är inte tal om några svarta pengar – allt sköts kontantfritt, antingen med kort, swish eller faktura, berättar Lennart Bokström.

När Lennart träffar folk som undrar var han jobbar – blir en del misstänksamma, menar han. De tycker det är konstigt att jag arbetar med utlandsfödda.

– Det är tråkigt att alla utlandsfödda ska dras över en och samma kant. Jag tror att det finns en okunskap bland folk i samhället som tror att alla kommer hit lever på bidrag. Andra är kanske också avundsjuka på att de som kommer hit även kan lyckas, förklarar han.

Därför vill nu Lennart Bokström lyfta fram de invandrarna som han är i daglig kontakt med. Av det som han har upplevt vill de här männen ta sig fram, skapa sig en trygg plats att leva på och framförallt lära sig svenska. Men det är svårt.

– Killarna vill gärna umgås med svenskar för att lära sig språket och komma in i samhället. Men det är svårt när det ser ut som det gör i vårt samhälle. Därför pratar vi endast svenska på arbetsplatsen för att de ska ha en chans att lära sig.

En av medarbetarna, mekanikern Firas Harba, känner igen sig vid Lennarts beskrivning. Han tycker det är synd att många svenskar har fördomar om de som kommer hit.

– Visst, det finns några som inte sköter sig. Men absolut inte alla. Jag känner fler som vill starta upp ett bra liv här. De som kommer hit har antingen utbildning eller pengar. Titta bara i Kalmar och Nybro så ser du hur många entreprenörer med invandrarbakgrund, säger Firas Harba.

Ahmed nämner dock att han har en del svenska vänner, men att det tog tid för honom att "komma in i gänget". Nu hoppas han att fler svenskar öppnar upp sig för de som kommer hit och inte tar för givet att alla är likadana.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons