Annons

Man åtalas för grovt vapenbrott – misstänks ha tillverkat vapen

Efter att själv ha blivit skottskadad av det egentillverkade vapnet åtalas nu en man i Nybro kommun för grovt vapenbrott.
Publicerad 11 augusti 2023
"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet är av särskilt farligbeskaffenhet då det är fråga om ett hemmabyggt vapen med osäker funktionoch som helt saknar legalt användningsområde", skriver tingsrätten i stämningsansökan.
"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet är av särskilt farligbeskaffenhet då det är fråga om ett hemmabyggt vapen med osäker funktionoch som helt saknar legalt användningsområde", skriver tingsrätten i stämningsansökan.Foto: Ur polisens förundersökning

Händelsen inträffade den 11 april på en adress i Orrefors, Nybro kommun. Det var sent på kvällen som polis och ambulans larmades till en bostad efter att en man, som är i 25-årsåldern, blivit skottskadad i ena handen och armen.

Vapnet som avfyrats och träffat mannen var ett hemmatillverkat skjutvapen av kaliber 9 mm. I tidiga förhör uppgav mannen för polis att han tillverkat vapnet och att det den aktuella kvällen tappats ur sitt hölster, slagit i marken och råkat avfyra ett skott som han sedan träffats av. Han erkände då grovt vapenbrott. Mannen ändrade dock sin historia en tid efter och berättar i förhör att han egentligen blivit skjuten av en okänd person som besökte honom och att han inte tillverkat vapnet.

Annons

Trots sin ändrade historia om vad som hände väcker åklagaren åtal mot mannen för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

”Brottet bör bedömas som som grovt eftersom vapnet är av särskilt farlig beskaffenhet då det är fråga om ett hemmabyggt vapen med osäker funktion och som helt saknar legalt användningsområde samt då vapnet har innehafts i en sådan miljö att det typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning”, står det i stämningsansökan.

”Brottet bör även bedömas som grovt eftersom gärningen varit av särskilt farlig art på grund av att NN (mannen, reds. anm.) burit vapnet i ett vapenhölster och att det det med hänsyn till vapnets osäkra funktion fanns en uppenbar risk att någon skulle kunna komma till skada”.

Bland åklagarens bevisningen finns utlåtande från NFC, Nationellt forensiskt centrum, angående fingeravtryck från mannen som påträffats på tejp som satt på vapnet. Mannen förnekar brott.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons