Man åtalas för utpressning och för att ha hotat vakter

En man i 20-årsåldern åtalas för utpressning, försök till utpressning och hot mot tjänsteman.
Publicerad 10 oktober 2022
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Den nu åtalade mannen ska vid två olika tillfällen ha utsatt en och samma målsägare. Det ena tillfället skedde någon gång mellan 13 april och 5 maj 2021 i Nybro. Då ska mannen ha hotat målsägaren med våld och försökt få honom att överlämna 1 000 kronor. Tilltaget ska dock inte ha lyckats.

Vid det andra tillfället , den 19 maj i Nybro, ska mannen ha lyckats med sin utpressning. Enligt stämningsansökan ska mannen ha hotat målsägaren till att lämna över en täckväst.

I juni samma år ska mannen ha hotat två ordningsvakter. De två ordningsvakterna blev kallade till en källare till ett flerfamiljshus i Nybro med anledning av att boende i området ringt om att obehöriga befann sig i källaren. Enligt åtalet ska mannen ha uttalat ord som ”ni ska passa er” eller liknande.

”Orden var ägnade att framkalla rädsla för liv och hälsa särskilt med anledning av att minst en av ordningsvakterna tidigare sett ett pistolliknande föremål i NN:s byxlinning då han även greppat det pistolliknande föremålet”, står det i stämningsansökan.

Mannen nekar till samtliga brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.