Annons

Man döms för grovt vapenbrott – tillverkade vapen och sköt sig själv

Efter att själv ha blivit skottskadad av det egentillverkade vapnet döms nu en man i Nybro kommun för grovt vapenbrott.
Publicerad 27 augusti 2023 • Uppdaterad 28 augusti 2023
"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet är av särskilt farligbeskaffenhet då det är fråga om ett hemmabyggt vapen med osäker funktionoch som helt saknar legalt användningsområde", skriver tingsrätten i stämningsansökan.
"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet är av särskilt farligbeskaffenhet då det är fråga om ett hemmabyggt vapen med osäker funktionoch som helt saknar legalt användningsområde", skriver tingsrätten i stämningsansökan.Foto: Ur polisens förundersökning

Händelsen inträffade den 11 april på en adress i Orrefors, Nybro kommun. Det var sent på kvällen som polis och ambulans larmades till en bostad efter att en man, som är i 25-årsåldern, blivit skottskadad i ena handen och armen.

Vapnet som avfyrats och träffat mannen var ett hemmatillverkat skjutvapen av kaliber 9 mm. I tidiga förhör uppgav mannen för polis att han tillverkat vapnet och att det den aktuella kvällen tappats ur sitt hölster, slagit i marken och råkat avfyra ett skott som han sedan träffats av. Han erkände då grovt vapenbrott. Mannen ändrade dock sin historia en tid efter och berättar i förhör att han egentligen blivit skjuten av en okänd person som besökte honom och att han inte tillverkat vapnet.

Annons

Trots sin ändrade historia om vad som hände väcker döms mannen för grovt vapenbrott efter skottlossningen. Tingsrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att skottet avlossats av mannen då hans fingeravtryck påträffats på tejp som satt på vapnet.

Utöver grovt vapenbrott döms mannen för en rad andra brott. Han döms bland annat för försök till misshandel efter att han försökt backa på två personer med bil dagarna innan skottlossningen. Bland brotten finns även flera rattfyllerier och narkotikabrott.

Mannen döms till fängelse i två år och fyra månader.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons