Man döms för jaktbrott – tror det kan leda till tystnadskultur

En man i 35-årsåldern från Nybro döms för jaktbrott efter att han den 5 september skjutit en kronhjort. Vid tidpunkten var jakt tillåten på hind och kalv – men inte på kronhjort.
Publicerad 5 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Mannen berättar i förhör att han hade för avsikt att jaga rådjur. Han såg på cirka 80 meters avstånd ett kronvilt vid hyggeskanten och bakom djuret var det buskage och sly. Han bedömde att det var ett hondjur eftersom han inte såg några horn. Efter några sekunder kom djuret ut på hygget och han konstaterade att djuret inte hade några kalvar. Han fokuserade på detta eftersom han inte kan skjuta en hind som har kalvar med sig. Han tittade inte mer på djurets huvud utan fokuserade på att få ett bra skott. Han sköt ett bogskott och djuret lade sig precis utom synhåll.

Det visade sig att han hade skjutit en kronhjort. Mannen menar att det inte är ovanligt att man misstar sig på om ett djur har horn eller inte om djuret står framför grenar. Han är medveten om att han gjorde en felbedömning men han anser inte att han var oaktsam. Han ringde och anmälde händelsen självmant. Om han skulle dömas tror han att det skulle kunna bidra till en tystnadskultur, vilket kan innebära att jägare inte anmäler när de skjutit icke lovligt vilt.

Tingsrätten anser dock att mannen har varit oaktsam då han under en mycket kort tid gjort iakttagelser av djurets huvud och han inte var mer noggrann för att försäkra sig om att djuret inte var en kronhjort.

Mannen döms för jaktbrott och påföljden blir dagsböter på 50 om 170 kronor, totalt 8 500 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.