GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man döms till fängelse efter att ha slagit och vapenhotat sin sambo

En man i 45-årsåldern boende i Kalmar kommun döms vid Kalmar tingsrätt för grov kvinnofridskränkning, narkotikabrott samt grovt vapenbrott.
Publicerad 24 juli 2022
Foto: Hedda Ottestam

I mitten av år 2021 lärde mannen känna en kvinna via en dejtingapp. De började träffas regelbundet och mannen flyttade kort därefter in i kvinnans bostad i Nybro. Till en början ska mannen inte agerat våldsamt utan det började först några månader in i förhållandet.

I förhör har kvinnan beskrivit flera olika tillfällen som mannen ska ha slagit henne och förstört ägodelar som tillhörde henne. Han ska även ha hotat henne med olika sorters vapen, bland annat en revolver och en kniv. Han ska ha haft ständig kontakt med henne både på jobbet och privat, och uppmanat henne till att inte träffa vänner för fika eller lunch. Utöver detta ska han ha kallat henne för nedsättande ord och hotat att ta pengar av henne om hon lämnade honom.

Kvinnan ska flera gånger ha velat lämna relationen men varit rädd för hur mannen skulle agera om hon gjorde det. När hon till slut tog kontakt med polisen berättade hon att hon kände hon sig livrädd.

Mannen förnekar att han ska ha slagit kvinnan och menar att hennes skador uppkommit då hon ramlat. Han erkänner att han dödshotat henne och hennes familj men menar att de båda sagt fula saker till varandra och bråkat mycket.

Tingsrätten bedömer att gärningarna utgjort ett led i en upprepad kränkning av kvinnans integritet och var sådana att de allvarligt skadade hennes självkänsla och att de därför ska bedömas som grov kvinnofridskränkning.

Mannen döms även för narkotikabrott av normalgraden då det vid husrannsakan hittades cannabis i hans bostad. På grund av att han innehaft flera vapen, bland annat en revolver, döms han också för grovt vapenbrott.

Påföljden blir fängelse i tre år. Mannen ska även betala ett skadestånd på drygt 170 000 kronor till kvinnan.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.