Annons

Man skulle tvätta bilen – döms till fängelse: ”Inte särskilt smart”

En man i 65-årsåldern från Nybro kommun döms för grovt rattfylleri. Påföljden blir fängelse i två månader.
Publicerad 8 oktober 2023
Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

Det var den 18 augusti i år som mannen körde bil i Nybro kommun, efter att han druckit alkohol. Enligt domen ska alkoholkoncentrationen i hans utandningsluft under eller efter färden ha uppgått till 1,15 milligram per liter, vilket är 2,30 promille i blodet.

Ett vittne befann sig på en biltvätt, när han fick syn på en annan bil som stod lite snett, och insåg att det var något som inte stämde. Han gick fram, knackade på rutan och såg att personen som körde var berusad. Mannen hade kört på en tvättställning. Då tog han mannens nycklar och kontaktade polisen.

Annons

I förhör har den nu dömde mannen sagt att han skulle ut och köra och tvätta bilen ”vilket inte var särskilt smart” och att han inte hade någon aning om vad han hade druckit. Han medger att han kört in i en ställning.

Tingsrätten anser att det grova rattfylleriet har ett par försvårande moment. Dels mannens mycket höga alkoholkoncentration och dels att körningen har inneburit en påtaglig trafikfara. Tingsrätten finner därför att straffvärdet uppgår till fängelse i två månader och att någon annan påföljd i det här fallet är uteslutet.

Så reagerar vi vid olika promille:

0,2 promille: Du blir avspänd och din självkritik minskar. Du känner dig allmänt väl till mods.

0,5 promille: Du känner dig upprymd och hämningar minskar. Sämre reaktionshastighet och precision. Omdömesförmåga försämras.

0,8 promille: Överdrivna rörelser och långsammare reflexer. Sämre synförmåga och överdriven självsäkerhet.

1,0 promille: Sluddrigt tal, svårt att gå rakt.

1,5 promille: Känsloutbrott, ragglande gång och eventuella kräkningar.

2,0 promille: Dubbelseende och svårt att gå upprätt.

3,0 promille: Du uppfattar inte vad som händer.

4,0 promille: Medvetslöshet. Stor risk för dödlig alkoholförgiftning.

Källa: Systembolaget

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons