GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Man uttalade hot och la handen över kvinnas ögon – när hon körde bil i 90 kilometer i timmen

En man i 25-årsåldern döms för ofredande och olaga hot efter en händelse som inträffade på riksväg 31 utanför Nybro.
Publicerad 24 november 2022
.
.Foto: Mostphotos

Det var i april i år som mannen satt i en bil tillsammans med två andra personer. Under färden uppstod en konflikt mellan mannen och hans före detta flickvän som körde bilen. Mannen bad kvinnan att stanna bilen, vilket hon inte ville göra. Då sa mannen något något i stil med ”Det vore synd om alla i bilen dör” samtidigt som han lade sin hand framför ögonen på henne. Vid tillfället färdades de i cirka 90 kilometer i timmen och kvinnan fick bromsa in utan att se var hon styrde. I förhör berättar kvinnan att hon fick panik och hamnade i fel fil när det hände.

Mannen uppgav i förhör att det inte var så allvarligt menat utan att han bara ville att kvinnan skulle stanna bilen.

”Tingsrätten konstaterar att det gällande olaga hot saknar betydelse om gärningsmannen haft för avsikt att verkställa hotet eller inte. Bedömningen av om ett hot varit ägnat att framkalla allvarlig rädsla hos den hotade utgår från de faktiska förhållandena och görs utifrån hur situationen framstått från den hotades synpunkt”, skriver tingsrätten i domen.

Vidare anser tingsrätten att hotat uttalats samtidigt som han lagt en hand framför kvinnans ögon när de körde i 90 kilometer i timmen, vilket innebar att hon fick bromsa in och köra över i fel fil.

”Situationen skulle potentiellt kunna framkalla livsfara och det råder ingen tvekan om att NN måste ha uppfattat uttalandet som allvarligt menat i den situationen.”

Mannen döms för olaga hot och ofredande. Mannen åtalades även för misshandel då han i bilen ska ha slagit till kvinnan i huvudet. I det fallet frias mannen då ord står mot ord.

Påföljden blir 70 dagsböter om 400 kronor, totalt 28 000 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.