GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Margaretas familj har bokat resa i april – hittar inga passtider: ”Man är lite desperat”

Margareta Nilsson bor tillsammans med man och barn i Nybro. De har en inbokad resa till Frankrike i mitten av april, den första resan sedan innan pandemin. Men när de försöker boka tid för att förnya barnens pass finns ingen tid förrän i september.
Nybro • Publicerad 15 mars 2022 • Uppdaterad 16 mars 2022
Foto: Mostphotos/Privat

Den senaste tiden har väntetiderna för att boka pass i Sverige snabbt blivit längre och längre. I vanliga fall tar det inte längre tid än några veckor för att få en passtid, men just nu finns det inte någon ledig tid förrän på över fem månader.

En av de som drabbas av de långa väntetiderna är Margareta Nilsson i Nybro. Hon och hennes familj hade redan en inbokad resa när nyheten om de långa väntetiderna kom.

– Barnens pass gick ut för två år sedan, när pandemin började, och vi fick panik för att vi inte skulle hinna få tag i några passtider innan vi ska iväg, säger hon.

På polisens hemsida fanns inga lediga tider i hela södra Sverige innan resans avgång. Margareta upplevde dessutom att sidan kraschade när en ledig tid kom ut.

– Nu har vi försökt sitta och klicka och klicka för att uppdatera Kalmarpolisens hemsida, men utan framgång. Vi vet inte riktigt hur man ska göra. Jag var på polisstationen och tänkte att de kanske kunde ta emot en om inte någon dyker upp på sin tid. Men där blev jag utkastad.

Magdalena försökte flera olika metoder för att få tag i passtider. Hon skrev ett inlägg på Facebook, där hon frågade om någon ville ge bort sin tid, som fick många reaktioner.

– Man är lite desperat och försöker nå ut till folk. Jag tänkte att det kanske skulle vara någon vänlig själ som bokat en tid och inte ska ut och resa.

Vissa kommenterar att ni borde tänkt på detta tidigare. Vad tycker du om det?

– Det är lätt att säga nu när det händer, men ingen visste att det skulle hända för tre månader sen. Vi pratade i höstas om att vi borde förnya barnens pass, men min man sa att det inte är någon panik eftersom det bara brukar ta någon vecka. Det är lätt att vara efterklok.

Många har tipsat om att köpa ett provisoriskt pass, som köps 72 timmar innan avresa och endast gäller för den specifika resan. Kostnaden är dock högre än för ett vanligt pass och det är endast vissa städer i landet som utfärdar provisoriska pass. Den stad som är närmast Nybro är Karlskrona.

– Vi är rädda för att det kommer vara köer där också. Det är många som vill ut och resa just nu. Men lyckas vi inte få tag i någon tid via polisens hemsida blir det provisoriska passet den sista utvägen.

Efter ett ständigt uppdaterande av polisens hemsida lyckas Margareta under tisdagskvällen få tag i lediga passtider. Hon berättar att de är överlyckliga men att systemet ändå behöver ses över.

– Man loggar ju inte in med bank-id så vem som helst kan boka hur många tider som helst. Vissa bokar ju massa tider och säljer dem vidare. Det är ett konstigt system att bokningen inte är personlig.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.