Annons

Musiker från Nybro spred glädje i Tyskland: ”Det ska vara lite svängigt”

Iklädda i Sverigetröjor gjorde Nybro Musikkår förra veckan succé som gatumusikanter på gator och torg i norra Tyskland.
– Vi slår upp våra notställ och så kör vi, säger saxofonisten Annelie Täck Waldén.
Publicerad 3 augusti 2023
Nybro Musikkår spelade på gator och torg i norra Tyskland.
Nybro Musikkår spelade på gator och torg i norra Tyskland.Foto: Anneli Andersson

Du har säkert stött på dem förut under besök i större städer: gatumusikanterna. Oftast en ensam dragspelare som lättar upp stämningen på torgen med svängig polka. Men har du någon gång stött på en hel orkester som spontant blåser och spelar trummor till ”The final countdown”?

Det var i alla fall vad tyskar och utländska turister fick uppleva när Nybro Musikkår åkte från Nybro till städerna Schwerin och Wismar i norra Tyskland för att uppträda som gatumusikanter.

Annons

– Det är tredje gången som vi åker och spelar på detta viset. Vi kallar det för konsertresa men i verkligheten så är det väl inga som vet vilka vi är, var vi ska spela och när. Vi drar fram våra instrument på gatorna och spelar, säger saxofonisten Annelie Täck Waldén som var med på resan.

– Denna gången hade vi med oss musiker från 20 till 85 år. Vi har gett oss ut tio på morgonen och kommit hem vid sex. Vi spelade i fem dagar.

Iklädda i Sverigetröjor ville musikanterna representera sitt land i Tyskland.
Iklädda i Sverigetröjor ville musikanterna representera sitt land i Tyskland.Foto: Anneli Andersson

Idén om att testa på livet som gatumusikant kom från kårens dirigent Bernt Frey, som kommer från Tyskland. Kåren såg mycket fram emot att resa och ge konserter i Tyskland när den nya dirigenten gav förslaget – men det blev ingen konserthall som de först trodde, berättar Annelie.

– Haha, först trodde vi att vi skulle göra konserter i Tyskland. Men i stället så ställde vi oss på rådhusplatser och spelade. Vi slår upp våra notställ och så kör vi.

Kårens dirigent fick dessvärre stanna hemma denna Tysklandsresan. I stället fick trumpetisten Robert Johansson dirigera 21 stycken musicerande Nybrobor längs med gatorna i Schwerin och Wismar.

– Men det gick lika bra ändå, säger Annelie.

– Vi har spelat allt från ”Kan man älska nå'n på avstånd” till ”The final countdown”. Så ja, både dansband, jazz och polka. Det ska vara lite svängigt.

Vad fick ni för reaktioner när ni spelade?

– Vi får ibland mycket publik som vill lyssna och pratar med oss. I Sverige står inga och busvisslar till exempel. När en mamma ställer sig och dansar framför med sitt barn så blir det bara jättemysigt. Det är bara jättemysigt. Det är sommar och vi är ute, det är bara härligt. Vi gör det tillsammans och vi tar hand om varandra.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons