Netto-noll klimatpåverkan när skolgrunden lades i morse – första försöket i Sverige
Just nu pågår byggnationen av Västerängsskolan i Nybro, en F-6 skola där det kan gå upp till 400 elever. Projektet innefattar också en liten idrottshall. Inflyttning blir hösten 2025.
Projektet Västerängsskolan byggs i samverkan mellan Skanska och Nybro kommun och på fredagsmorgonen inträffade något utöver det vanliga i byggprocessen.
– Globalt sett står betongtillverkning och betongindustrin för 7 procent av alla koldioxidutsläpp i hela värden. Det är en jättestor del. I dag har vi gjutit en platta till ett miljörum på Västerängsskolan och vi hade förmånen att göra ett test och gjuta en platta med biokolsbetong som har netto noll klimatavtryck, säger Tobias Ahlgren som är Skanskas projektchef för bygget.
Projektets övergripande mål är att bygga sydöstra Sveriges mest hoppfulla och hållbara skola. I och med den målsättningen har de aktivt i projektet jobbat med att hitta klimatförbättrande åtgärder.
– All betong som är gjuten i plattan till skolan är av klimatförbättrad betong. Stommen i skolan är av trä. Alla maskiner inne på arbetsområdet körs med fossilfria drivmedel, för att nämna några exempel. Vi jobbar redan aktivt med att minska mängden cement i våra gjutningar och här testade vi att gå ett steg längre med biokolsbetongen.
Hur fungerar det i praktiken då?
– I tillverkningen av cement släpps mycket koldioxid ut. Det vi har släppt ut i koldioxid under hela processen – tillverkningen, transport, hantering och hela vägen fram till arbetsplatsen – kompenserar vi. Utsläppen kompenseras av biokol som gjuts in i plattan. Biokol består av kol som tidigare bundits in genom fotosyntesen. Det unika i detta fall är att Skanska inte köper några externa utsläppsrätter, utan i egen verksamhet fixerar koldioxid från atmosfären genom egen produktion av biokol som vi gjuter in. Slutprodukten blir en netto noll klimatavtryck.
Är det här framtiden inom byggindustrin?
– Det har gjorts mycket tester och forskning på det här de sista åren. I Norge har våra kollegor på Skanska gjort en hel del gjutningar så de har kommit lite längre än oss med den här produkten. I Sverige är vi först ut med att göra den här typen av gjutning. Det är fortfarande ett test, och vi såg att vi har möjlighet att göra det här nu i liten skala till ett miljörum. Sen ska det utvärderas, säger Tobias Ahlgren.
Man ser stor potential i den nya satsningen.
– Med lite förfinade processer tror vi att man i framtiden kan skapa en betongplatta som binder mer koldioxid än vad som släppts ut vid tillverkningen. Vi har ju lite målsättningar inom branschen. År 2030 ska vi ha halverat alla våra koldioxidutsläpp. 2045 ska vi vara helt klimatneutrala. Vi behöver innovation och nya produkter för att gå hela vägen. Det här ser vi som en möjlig produkt.