GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nybro är en av landets mest bivänliga kommuner

Av alla kommuner i Kalmar län är Nybro den enda som kvalar i på Naturskyddsföreningens topp 20-lista över Sveriges mest bivänliga kommuner.
Publicerad 31 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Varje år utvärderar Naturskyddsföreningen vilka kommuner som är bäst på att ta hand om vilda bin och andra pollinatörer med en rapport. Rapporten utvärderar de bivänliga insatser som 205 kommuner rapporterat in under år 2022.

Årets mest bivänliga kommun är precis som förra året Sollentuna kommun som ligger i Stockholmsområdet. Den enda kommunen i Kalmar län som hamnar på topp 20-listan är Nybro kommun som placerar sig på plats 15.

Anledningen till att rapporten genomförs varje år är för att uppmärksamma bina och deras viktiga arbete. Enligt Naturskyddsföreningen bidrar bina till en tredjedel av den genomsnittliga svenskens matintag.

Men samtidigt är en tredjedel av Sveriges vilda bin på väg att försvinna, vilket till stor del beror på ohållbara jordbruk. Kemiska bekämpningsmedel och ett homogent landskap gör det svårt för bin att överleva.

”Det arbete som många kommuner gör för att rädda bina är därför oerhört viktigt och förtjänar uppskattning”, skriver Naturskyddsföreningen.

Topp 20: Sveriges bivänligaste kommuner

1. Sollentuna kommun

2. Upplands Väsby kommun

3. Linköpings kommun

4 (delad). Borlänge kommun

Tierps kommun

Helsingborgs stad

Karlstads kommun

Göteborgs stad

9 (delad). Karlskoga kommun

Jönköpings kommun

Lunds kommun

12 (delad). Växjö kommun

Motala kommun

Alingsås kommun

15 (delad). Lomma kommun

Lidingö stad

Järfälla kommun

Nybro kommun

19 (delad). Huddinge kommun

Kristianstads kommun

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.