Annons

Nybro skidklubb är en av de största klubbarna i Vasaloppsveckan: ”Fantastiskt roligt”

Av alla klubbar i Sverige som är med under Vasaloppsveckan är Nybro skidklubb en av dem som har flest anmälda medlemmar. De placerar sig som den femte största klubben.
– Det är fantastiskt roligt att vi bibehåller Vasaloppsstatusen i klubben, säger ordförande Thommy Eventorn.
Publicerad 22 februari 2022 • Uppdaterad 25 februari 2022
Vasaloppet. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

För första gången på två år kan Vasaloppet arrangera motionslopp och tävlingar som vanligt igen – och intresset att delta är stort. Närmare 50 000 skidåkare har anmälts till något av de tolv loppen under Vinterveckan. Men intresset i just Kalmar län har varit desto svalare, med bara 487 anmälda personer. Det innebär att vi är ett av de län i Sverige med minst antal deltagare och det är bara i Blekinge och på Gotland som färre har tänkt sig att medverka.

Trots att Kalmar län inte har så många anmälda Vasaloppsåkare, är Nybro skidklubb en av de största klubbar som deltar under Vasaloppsveckan, sett till antal deltagare. Statistik från Vasaloppet visar att de är med på topp tio-listan över de största klubbarna i Vasaloppets vintervecka 2022, och placerar sig på femte plats. 150 personer från Nybro skidklubb har anmält sitt deltagande.

Annons

– Vi har legat på topp tio-listan i en väldans massa år. Jag tror till och med att vi något år har legat trea. Fjärdeplatsen har vi inom räckhåll, berättar Nybro Skidklubbs ordförande Thommy Eventorn.

Totalt har föreningen just nu strax över 800 personer i sitt medlemsregister, så det är en stor andel av dem som är anmälda till Vasaloppsveckan.

– De som är anmälda till Vasaloppet är vuxna och det finns en del ungdomar i mogen ålder som åker också. En stor del av klubbens medlemmar är dock för unga för att åka Vasaloppet, säger Thommy Eventorn.

Hur kommer det sig att så många från just Nybro skidklubb är anmälda till Vasaloppsveckan?

– Det är många saker som spelar roll för att få ett bra Vasaloppsintresse. Vi har haft en del från klubben som varit duktiga genom åren och synts utåt. Sedan har väl förra årets covid-stopp på Vasaloppet gjort att folk tycker att det är dags att åka igen. Det påverkar också att vi har haft spår i åtta veckor ungefär, så att de som vill och kan har haft bra möjligheter att träna. Vi har haft en skapligt tacksam vinter, vi kunde börja jättetidigt och hade det underbart fint länge, säger ordförande Thommy Eventorn.

Magnus Sivertsson, som är kontaktperson för resor inom Nybro skidklubb har också en teori om vad som lockar.

– Vi har en väldigt fin ungdomsverksamhet som gör att vi generar intresse i området. Föreningen är södra Sveriges största anläggning för konstsnö. Vi ligger bra till vad det gäller tillverkning av snö som har gjort att vi kan dra människor till oss, även från Skåne och Danmark. Det finns inget liknande söderut, säger Magnus Sivertsson.

Thommy Eventorn är inne på samma spår.

– Vi ligger bra till geografiskt. Vi har Kalmar Län, Öland, Blekinge, delar av Skåne och inåt Växjö. Inom en tio, femton mil finns det ingen annan som har en etablerad konstsnöanläggning. Det gör att vi har fått mycket medlemmar. Jag tror vi var trea i Småland med konstsnö och vi har haft konstsnöproduktion sedan -94. Vi har både organisation och utrustning att ta fram ett spår varenda vinter som är så långt att det är intressant att åka på. Envisheten att ha mer eller mindre långa spår hjälper.

Styrelsen har dessutom märkt att deras ungdomsverksamhet lockar in föräldrar som börjar åka skidor.

Annons

– Även vuxna blir intresserade på grund av ungdomsverksamheten. Vi är ganska aktiva när det gäller information till medlemmar, men vi borde dra ännu mer folk till klubben. Folk tvekar på att åka till Nybro och åka skidor när det är barmark i Kalmar. Men här har vi ju snö, säger reseansvarig Magnus Sivertsson.

Något som också lockar medlemmarna till Vasaloppsveckan är den gemensamma bussresan dit.

– I år är vi 43 personer som åker vår bussresa till Vasaloppet, säger reseansvarig Magnus Sivertsson.

– Bussresan är ofantligt uppskattad. Man åker dit ihop, bor kanske ihop och snackar med sina bekanta. Det blir som en familjär enhet, en kompisenhet som trivs med varandra. Kronan på verket blir Vasaloppet, säger Thommy Eventorn.

Län för län i Vasaloppets vintervecka 2022

Stockholm – 9941 anmälda deltagare

Västra Götaland – 7028

Dalarna – 3713

Uppsala – 2367

Skåne – 2058

Jönköping – 1584

Värmland – 1575

Östergötland – 1513

Gävleborg – 1343

Halland – 1332

Örebro – 1252

Västmanland – 1196

Västerbotten – 1033

Jämtland – 1005

Västernorrland – 978

Södermanland – 954

Norrbotten – 678

Kronoberg – 595

Kalmar – 487

Blekinge – 286

Gotland – 130

921 klubbar har anmälda deltagare i vinterveckan. Dessa är hittills de tio största:

AXA Sports Club – 2349

IK Stern – 475

IFK Mora Skidklubb – 329

IF Ski Team Skåne – 166

Nybro Skidklubb – 150

IFK Helsingborg – 127

Täby IS Skidklubb – 123

Västerås Skidklubb – 120

Uppsala Vasaloppsklubb – 109

OK Landehof – 107

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons