GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Otryggheten ökar i Nybro – men få utsätts för brott

Borgholms kommun kunde kora sig som den tryggaste kommunen i landet, i Kalmar steg otryggheten och nu har den årliga trygghetsmätningen för Nybro presenterats – även där ökar känslan av otrygghet.
Nybro • Publicerad 10 november 2022
Kommunpolis Mats Ljungqvist.
Kommunpolis Mats Ljungqvist.Foto: Polisen, Agnes Aronsson

Trots att få faktiskt utsätts för brott så ökar otryggheten i Nybro kommun, precis som i Kalmar. Det visar polisens årliga trygghetsmätning som färdigställdes i veckan. Bland annat så ökar oron för narkotikapåverkade personer utomhus. De som svarat på polisens utskickade enkäter upplever också att nedskräpning och skadegörelse i tätorten har blivit ett problem.

– Vi ser över hur vi kan bidra till att känslan av trygghet ökar, bland annat genom att fortsätta ha en hög närvaro i centrala Nybro. Det är också viktigt att polisen och kommunen tillsammans funderar över orsaken till den här upplevelsen och jobbar målinriktat och långsiktigt, säger kommunpolis Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Polisen skickade ut trygghetsmätningen till 600 invånare i kommunen, där 300 skickades ut i tätorten och 300 i övriga kommunen. Svarsfrekvensen ligger på 67 procent i Nybro tätort och 68 procent i övriga kommunen.

Det fortsatta arbetet mellan polis och Nybro Kommun kommer att fortsätta och i ett pressmeddelande skriver Nybro kommun att de samtidigt kommer att ”växla upp med fler insatser” och att mätningen kommer bli ett underlag för hur arbetet ska prioriteras framöver.

– Vi försöker alltid ha det trygghetsskapande perspektivet i kommunens verksamheter, till exempel kör räddningstjänsten kvällsrundor för att se och synas, hemtjänsten är utbildade i FIR (Första insatsresurs), kamerabevakning på utpekade platser och väktare med det särskilda uppdraget ”trygghetsskapande synlighet”, säger Henrik Hermansson, säkerhetssamordnare på Nybro kommun i pressmeddelandet.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.