Så minskar butiken matsvinnet: ”Kunderna uppskattar det”

På tisdagen den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen. Matsvinnet är ett stort och ökande miljöproblem där svenska livsmedelsbutiker kasserar cirka 100 000 ton mat varje år.
Publicerad 29 september 2020
En fyndlåda med snart utgången frukt och grönt.
En fyndlåda med snart utgången frukt och grönt.Foto: Pressbild

Willys i Nybro har i förebyggande syfte valt att börja sälja fyndlådor med prissänkta frukter och grönsaker som annars skulle ha slängts. Initiativet har blivit en succé och sedan fyndlådan lanserades i början av året och butiken har lyckats sälja över 2000 fyndlådor, vilket motsvarar cirka 5 ton frukt och grönt.

– Det har fungerat väldigt väl och kunderna uppskattar det väldigt mycket. De pratar väldigt gott om dem och att det är fina grejer. Vi har testat oss fram och blandar lite olika för att se vad kunderna vill ha. Vi försöker att ha ett tema-tänk där de kan vara frukter som passar ihop till en smoothie eller grönsaker för en gryta eller sallad. Hittills har vi knappt behövt sälja en enda låda, säger Kim Engdahl, butikschef på Willys Nybro.

Förutom fyndlådorna jobbar butiken med ett liknande koncept i hela butiken där varor som är på väg att gå ut säljs för rabatterat pris.

– Det är superviktigt att vi kan sälja det vi kan istället för att kassera maten. Det är klimatpåverkan rakt ner i våra avfallshinkar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.