GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stulna veteranmopeder hittades i lönnutrymme - kvinna dömd

I februari 2019 körde en bil i diket och krockade med ett träd i Sankt Sigfridsområdet, Nybro. I bilen fanns en man, en kvinna och hennes barn, samt en massa stöldgods från ett garage inte långt från olycksplatsen.
Foto: Agnes Aronsson

Mannen tog på sig skulden för att ha kört bilen, och för att ha stulit från garaget medan kvinnan och barnet ovetandes sov i bilen. Kvinnan säger sig inte minnas någonting, och trots ett vittne som sett två personer bära ut föremål från garaget så frias hon av Kalmar tingsrätt.

Men, det är bara en punkt på en lång lista över brott som 39-åringen åtalats för, och på de flesta punkter fälls hon.

Bland annat var hon inblandad i stölden av 12 veteranmopeder ur ett källarförråd i Kalmar, på sensommaren 2018. Värdet uppskattades av ägaren till cirka 400 000 kronor.

En dryg månad senare återfanns tio av mopederna i ett lönnutrymme på fastigheten i Nybro där kvinnan bodde.

Då hade polisen redan gjort husrannsakan några veckor tidigare och funnit en elcykel och en mountainbike, stulna i Kalmar sommaren 2018, samt elverktyg från ett inbrott i Binga i slutet av augusti.

I december 2019 sålde hon en torktumlare på Blocket, som hade stulits från ett hyreshus i Nybro.

I mars 2020 kom polisen på nytt besök till kvinnan, som då flyttat till en ny adress i Nybro, och fann mer stöldgods: en cykel stulen i Kalmar ett par månader tidigare, en större leksaksbil stulen vid ett inbrott i Playsams lokaler i Kastlösa hösten 2019, en högtalarlampa från Ikea, kläder och lego från källarförråd på Margaretaplan i Kalmar.

Men orsaken till polisens husrannsakan den där marsdagen 2020 var stölden av två kontokort från en kvinna i 75-årsåldern dagen innan. Korten tillsammans med pinkoder stals ur kvinnans bostad i Kalmar, ur hennes handväska.

39-åringen och hennes väninna har inte kunnat knytas till själva stölden, men väl till att ha använt korten för småköp på Ica Maxi och Stora Coop. Och morgonen därpå ringde 39-åringen till banken, utgav sig för att vara den bestulna kvinnan och försökte föra över pengar till sin väninnas konto.

I augusti 2020 stoppades kvinnan av polis då hon åkte bil i centrala Kalmar, tillsammans med mannen som hon åkte i diket med i Sankt Sigfrid. I fickan hade hon nyckeln till en av motorcyklarna som stals vid den uppmärksammade stölden av ett flertal fordon från Syab, och i bilen fanns en manövreringskontroll från samma stöld.

39-åringen fälls nu för stöld, nio fall av häleri, sex fall av ringa bedrägeri, häleriförseelse, rattfylleri, tre fall av ringa narkotikabrott och försök till bedrägeri.

Frivården har identifierat ett antal riskfaktorer rörande kvinnan såsom oklarheter kring hennes narkotikamissbruk, prokriminellt umgänge och ADHD- problematik. Hon är inte tidigare dömd och påföljden blir därför skyddstillsyn kombinerat med vård och behandling.

30-åringen från Kalmar, olycksföraren från Sankt Sigfrid, döms till två månaders fängelse för bland annat stöld, hot mot tjänsteman, grov olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Han dömdes så sent som den 20 november till sex månaders fängelse för sin involvering i Syab-kuppen.

Den 22-åriga kvinnan som var med och använde de stulna kontokorten i mars döms för bland annat tre fall av ringa bedrägeri, ringa stöld, fyra fall av grov olovlig körning och tre fall av rattfylleri till två månaders fängelse.

Läs mer