Annons

Tonåring åtalas – ska ha visat upp vapenattrapp och hotat att döda flera personer

En tonåring under 18 år står åtalad vid Kalmar tingsrätt misstänkt för grovt olaga hot, grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, sex fall av olaga hot och tre fall av ofredande. Brotten ska ha begåtts i Nybro.
Publicerad 4 juni 2022

En tonåring under 18 år står åtalad vid Kalmar tingsrätt misstänkt för grovt olaga hot, grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, sex fall av olaga hot och tre fall av ofredande som ska ha begåtts i Nybro. Han greps den 29 mars i år och frigavs 1 april, men var fortfarande misstänkt för brott.

Tonåringen ska ha hotat en annan man via ett videosamtal på ett chattforum genom att uttala ord med innebörden att han ska skjuta/döda vissa personer samtidigt som han visat upp en vapenattrapp. Detta ska ha inträffat någon gång mellan den 28 och 29 januari i år.

Annons

Han ska även ha har innehaft 3 revolvrar, en revolverstomme och patronhylsor utan att ha rätt till det, samt haft 9 luftvapen som personer under 18 måste ha tillstånd för att ha.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom innehavet avsett flera vapen och eftersom vapnen varit i en sådan miljö att de skulle kunna komma till brottslig användning. Han ska även ha haft en springkniv trots att han inte fyllt 21 år.

Under 2021 och 2022 ska han upprepade gånger ha kontaktat en tjej på ett hotfullt sätt. Flera gånger ska han ha skickat meddelanden till henne med innebörden att han vill döda henne. Han ska även ha sagt i person till henne att han ska eller vill döda henne.

Tonåringen ska dessutom ha skickat en bild på en yxa till tjejen och samtidigt skrivit meddelanden till henne med innebörden han ska komma hem till henne och att hon bör gömma sig. Han ska även ha skickat en bild på en död groda tillsammans med en hotfull text med innebörden att han kan komma att döda henne. Tjejen har även tagit emot dödshot där det står att hon ska brinna i helvetet och han ska vid upprepade tillfällen ha kallat henne för en hora och slyna eller ord med liknande innebörd. I år ska tonåringen ha skickat underförstådda självmordshot till samma tjej och ofredat henne genom att ringa och skicka ett stort antal meddelanden till henne trots att hon svarat till honom att hon vill att han ska sluta.

För detta åtalas han nu. Enligt stämningsansökan framgår det inte om tonåringen erkänner eller nekar till brott.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons