GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tonåring döms – hittades drogpåverkad och barfota i tio minusgrader

Publicerad 23 juli 2022
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrättFoto: Agnes Aronsson

En tonårskille i 15-årsåldern från Nybro har dömts vid Kalmar tingsrätt. Han stod åtalad misstänkt för våldsamt motstånd, ofredande och ringa narkotikabrott vid tre tillfällen och dömdes på alla åtalspunkter.

I början av december förra året kallades en polispatrull till Nybro med anledning av att en ung person gick omkring utomhus tunt klädd och utan skor. Det var sent på kvällen, vinter, snö och omkring tio minusgrader. Killens kompisar kunde leda polisen till honom. Han var nedkyld och ambulans tillkallades för att bedöma eventuellt behov av sjukvård. I ambulansen började han skrika, bråka och hota ambulanspersonalen verbalt. Det innebar att polisen också fick komma in i ambulansen. Killen ska då ha spottat en av personerna i ansiktet, som upplevde situationen som hotfull och förnedrande. Han uttalade hot och könsord och handfängslades och fick spotthuva under transporten till sjukhuset. Provtagningen visade att killen var påverkad av narkotika. För detta döms han för ofredande, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Vid ett annat tillfälle i mars i år ägnade sig polisen åt uppsökande verksamhet och befann sig på en skola i Nybro. Där anträffade de samma kille som de uppfattade var påverkad av narkotika, hade rödsprängda ögon och ett stressat beteende. Provtagning och analys visade att deras misstanke stämde.

Två månader senare larmades polisen till skolan där två ungdomar visade tecken på påverkan. Även då visade provsvaren positivt.

Tonåringen dömdes till ungdomsvård och den särskilda föreskriften ungdomskontrakt, som bland annat innefattar provtagning och krav på drogfrihet.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.