Tonåring rammade polisbil i flyktförsök – döms för flera brott

En kille i övre tonåring rammade en polisbil när två polismän var på väg att kliva ur bilen. Nu döms killen för flera brott.
Publicerad 27 oktober 2022
En av polisens civila bilar blev rejält skadade efter krocken.
En av polisens civila bilar blev rejält skadade efter krocken.Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

På natten den 19 juni i år patrullerade en polispatrull i en civil polisbil i Nybro. De lade märke till en bil som framfördes på ett ”undvikande sätt” och beslutade sig för att kontrollera fordonet.

De placerade polisbilen på tvären på en smal gata så att bilen inte kunde passera. De satte på stoppfunktionen och lamporna blinkade tydligt i mörkret. De såg hur bilen rullade sakta emot dem och stannade 20-30 meter ifrån. Polismännen berättade hur de gjorde sig redo för att gå ur polisbilen – plötsligt accelererade bilen och körde in i polisbilen. Det blev en så pass kraftig kollision att polisbilen flyttade sig och framaxeln gick av.

Bilen körde sedan in i ett staket, forcerade sig förbi polisbilen och körde iväg. Polispatrullen hann ta bilens registreringsnummer och såg ägarens adress. Då polisbilen inte gick att köra promenerade de till adressen och där såg de den skadade bilen och en kille i övre tonåren. Han verkade påtagligt nervös.

Tonåringen berättade i förhör att han börjat övningsköra men ville prova att köra utan sin förälder. Han hade tagit sin pappas bil utan att fråga om lov. Han uppfattade det som att den svarta bilen körde på honom. Han berättar att han fick panik och körde från platsen. Han skäms för det han har gjort och ångrar sig. Hans avsikt var inte att skada polismännen eller sabotera blåljusverksamhet.

Tonåringen åtalades för försök till grovt våld mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Han nekade till samtliga brott, förutom olovlig körning.

Tingsrätten dömer tonåringen för försök till grovt våld mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet och olovlig körning. Rätten anser att det är utrett att tonåringen körde in i polisbilen samtidigt som polismännen höll på att kliva ur bilen.

”Polismännen hade kunnat orsakats allvarlig kroppsskada eller till och med ha avlidit”, skriver tingsrätten i domen.

Påföljden blir 150 timmars ungdomstjänst. Han döms även till att betala skadestånd till polismännen på 10 000 kronor vardera.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.