GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Veckans profil: Olof Eveborn lägger ner själ och hjärta i musikstudion

Olof Eveborn är musik- och hantverksälskaren som byggt sin egen inspelningsstudio, Luvehult Records, i sin hemby. Dit reser artister och band för att spela in musik, och Olof drömmer alltid om hur han kan utveckla verksamheten. Nu är det hans tur att vara veckans profil!
Publicerad 23 april 2022
Olof Eveborn. Foto: Privat
Olof Eveborn. Foto: Privat

Veckans profil:

Namn: Olof Eveborn

Ålder: 38

Familj: Sambon Rebecka och hunden Bull

Bor: I Kalmar och i Luvehult

Kommer från: Luvehult (postkod Läckeby)

Aktuell med: Nyligen jobbat med Länsmusiken, Little Big Band, Robson Diem, Johan Offerlind, Maria Wallinder, Jan Ottosson Kvartett med flera.

Beskriv dig själv med tre ord: Driven, snäll, mångsidig.

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– 06:30.

Hur startar du helst dagen?

– På promenad med hunden.

Hur gör du för att varva ner?

– Spelar piano.

Vad är historien bakom Luvehult Records?

– Byn som jag kommer ifrån heter Luvehult och studion ligger här i ett naturskönt läge. Det började nästan som en ploj, själva namnet Luvehult Records. När jag var tonåring spelade jag i band och vi hade replokal i mina föräldrars källare. Jag började bygga en hemmastudio där tillsammans med min pappa. Den växte, och vänner och vänners vänner ville börja spela in. Vi skojade lite om Luvehult Records, det lät häftigt tyckte man då. Sedan gjorde jag slag i saken och tog det namnet när det var dags att välja. 2011 blev det en enskild firma och omformades 2014 till aktiebolag.

Hur kom du in på den musikaliska banan?

– Jag började spela trummor på Kulturskolan och från att jag var tio år började jag ta privatlektioner. Sedan spelade jag ganska mycket i lokala band i Nybro och häromkring. Musikintresset växte hela tiden, men jag kände att det var svårt att leva på musiken som artist eller musiker, så då började jag studera till pianotekniker 2002 i Leksand. En pianotekniker renoverar, justerar och stämmer pianon. Hantverk har också legat mig varmt om hjärtat och det yrket är en kombination av hantverk och musik. Flygeln som står i studion i dag renoverade jag under utbildningen i Leksand. När jag varit i Leksand i två år fick jag erbjudande om en lärlingsplats till orgelbyggare i Ålem och jag blev anställd där från 2004 till 2013, då jag sa upp mig för att jobba med min egen verksamhet på heltid. Det är studioverksamheten som är passionen i dag, och jag kombinerar det även med pianostämningar och orgelservice.

Hur tacklar du en motgång?

– Det beror på kontexten. Om man kan zooma ut och se händelsen i ett större perspektiv blir sällan motgången så allvarlig. Då kan man istället ta lärdom av vad som hänt utan att det blir ett djupt personligt nederlag. Jag är ofta självkritisk men har blivit bättre på att inte döma mig själv så hårt.

Vad gör du en ledig dag?

– Åker på road trip i en gammal röd Mini Cooper, träffar vänner och familj, går långpromenader, fixar i studion eller bara tar det lugnt tillsammans med sambon Rebecka.

Hur skulle du beskriva Luvehult Records för någon som aldrig varit där?

– Man kommer till en småländsk gård med en stor röd ladugård och åkrar runt omkring. Utifrån ser man inte alls att det är en studio, men i ladugården har jag och min pappa byggt ett hus i huset. Yttermåtten är över 200 kvadratmeter och när man kommer in är det öppet till nock. Takhöjden är fem meter. Det är luftigt och ljust för att vara en musikstudio. Det stora inspelningsrummet är ungefär 120 kvadratmeter och där har vi en stor fönsterfasad mot åkrarna. De synliga hanbjälkarna är sparade från den gamla konstruktionen, men allt annat är nytt. Artister älskar att komma till det här lugnet och sitta och titta ut genom det stora fönstret vid flygeln.

Vad är fredagsmys för dig?

– Att få koppla av tillsammans med Rebecka och Bull, kanske laga något extra gott.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Jag skulle inte kalla det bucket list men att kunna tillbringa delar av året i Italien skulle vara fint. Jag gillar att få perspektiv och ta del av olika kulturer och miljöer. Min sambo har bott över åtta år i Rom vilket gjort att Italien har blivit en del av mig också.

Hur går det till när en artist eller ett band kommer för att spela in hos dig? Är du delaktig eller får de fria tyglar?

– Det är väldigt olika beroende på vem det gäller. Det blir ofta mycket arbete innan en inspelning. Jag träffar artisten i studion, pratar om vad de är ute efter med sin produktion, vad de har för ambitionsnivå och budget. Ibland låser jag bara upp och släpper in en duktig ljudtekniker och producent, men ganska ofta är jag med som tekniker och ibland medproducent. Inspelning, mixning och mastring jobbar jag med, men jag ser inte mig själv som producent. Det finns andra som är bättre som det.

Vad ser du dig som då?

– Jag vet inte det, haha! Medproducent är jag gärna, och delaktig i en kreativ process. Men när man sätter sig in i detaljerna inser man hur mycket kunskaper på en hög nivå som är inom varje område. Man kan säga att jag driver inspelningsstudio. Jag är jättemån om att studion ska vara tekniskt väl utrustad och att saker ska fungera, men jag är även mån om att få musiker och artister att slappna av här och göra sin grej.

Vad tycker du själv om att lyssna på för musik?

– Det är en jättesvår fråga. Jag kan väl säga att jag gillar allt med ett eget uttryck, oavsett genre. När jag hör musik som jag gillar gör musikern något som den själv tror på och skapar mer än bara en produkt. Coldplay har varit en stor inspirationskälla för mig tidigare. Sedan gillar jag Khruangbin, men jag försöker också gå på slottet och lyssna på klassisk musik så mycket jag kan när Camerata Nordica spelar där. Jag har en väldigt bred musiksmak.

En person du ser upp till?

–Jag ser upp till människor som är prestigelösa, bryr sig om andra och inte är så trendkänsliga.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Chris Martin, Astrid Lindgren och Mark Knopfler.

Vad skulle du bjuda på?

– En pasta med tomater från mosters växthus.

Vad ser du fram emot just nu?

– Kommande inspelningar och att fortsätta utveckla verksamheten.

Hur drömmer du om att utveckla din verksamhet?

– Jag drömmer alltid om att utveckla och det är en stor drivkraft i det här som jag jobbar med. Det kan vara alltifrån att införskaffa fler eller andra instrument och utrustning till studion, men även att utveckla hela platsen. Det finns många drömmar men det är svårt att realisera alla. Ibland funderar jag på om jag skulle satsa på att bygga boende här för långväga gäster som stannar en längre tid, men jag har väldigt svårt att bestämma mig för om jag ska lägga ytterligare stora investeringar. Jag försöker utveckla verksamheten hela tiden och försöker satsa på att det ska bli bättre på alla sätt.

Hur ser du på framtiden?

– Det pendlar ganska mycket nu när världen känns så skör. Det skaver att ta på sig skygglapparna och fokusera på sitt eget välmående och verksamhet när krig och klimatkris är så närvarande. I en acceptans eller kanske snarare vetskap om dessa parallella verkligheter får man försöka se det stora i det lilla, göra skillnad i det man kan och utifrån detta bygga framtidstro i både sig själv och för andra. Då känns framtiden trots allt ganska hoppfull.

Luvehult Records. Foto: Privat
Luvehult Records. Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.